Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verhouding aantal mannen en vrouwen kan politieke verschuivingen voorspellen

Delen
22 december 2023
In samenlevingen met onevenwichtige verschillen in aantallen mannen en vrouwen ervaren mensen een intensere competitie, onder meer op het gebied van banen en vrienden.

Daarnaast gelooft men dat traditionele normen aan het afbrokkelen zijn. In het geval van meer mannen in een samenleving is er een verhoogde bedreiging voor de veiligheidsovertuigingen van mensen. Dit resulteert in een voorkeur voor een sterke mannelijke leider en iemand die zich niet bekommert om het parlement of de grondwet om de orde en stabiliteit te handhaven. Dit blijkt uit onderzoek van organisatiepsychologen Xiaotian Sheng, Wendy Andrews en Mark van Vugt (Amsterdam Leadership Lab). De resultaten zijn in lijn met evolutionaire theorieën over seksuele selectie, macht, politiek en leiderschap, en zijn onlangs gepubliceerd in Current Research in Ecological and Social Psychology.

Sheng: “We kunnen op deze manier politieke verschuivingen in landen en gebieden voorspellen aan de hand van de ratio tussen mannen en vrouwen van reproductieve leeftijd, dus waarom sommige landen op de wereld richting een autoritaire leider verschuiven, en ook bepaalde delen van Nederland waar meer mannen dan vrouwen wonen.”

Geschiedenis en autoriteit
Van Vugt: “Politieke leiders met autoritaire persoonlijkheden zijn in de geschiedenis regelmatig aan de macht gekomen. De populariteit van deze zogenaamde sterke mannen neemt toe, zelfs in democratische naties. Erdogan, Poetin, Trum, Modi en Wilders zijn daar goede voorbeelden van.” Tegelijkertijd worden veel landen in de wereld ook geconfronteerd met een dringende kwestie van onevenwichtigheid in de verhoudingen van mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd binnen een samenleving.

In India, bijvoorbeeld, is de huidige operationele activiteit mannelijk bevooroordeeld ('te veel' mannen), wat betekent dat er meer mannen dan vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn. Voor elke 100 vrouwen zijn er momenteel 109 mannen in India. Rusland vertoont het tegenovergestelde patroon en heeft een vrouwelijke vooringenomenheid ('te veel' vrouwen): Per 100 vrouwen zijn er slechts 93 mannen (Verenigde Naties, 2019). “De vraag is of deze twee trends – een onevenwichtige geslachtsverhouding en de steun voor een sterke leider – op de een of andere manier met elkaar in verband kunnen worden gebracht”, aldus Sheng.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam