Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gratis bier bestaat niet, maar politieke partijen beloven het wel

11 oktober 2023
In verkiezingstijd doen politieke partijen soms opmerkelijke beloften. Om kiezers te helpen om zinvolle voorstellen van loze kreten te scheiden, is er nu de podcast ‘…én gratis bier voor iedereen’ van hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs.

Samen met presentator Esther van Rijswijk en een grote verscheidenheid aan gasten analyseert Bas Jacobs de economische plannen van alle politieke partijen. Zo kunnen kiezers een beter geïnformeerde keuze maken – zonder zelf alle verkiezingsplannen te moeten doorspitten. Een soort economische kieswijzer, dus. 

In de eerste aflevering bespreken de gasten het nut van economische analyses rondom verkiezingen en in hoeverre partijen wel heel gemakkelijk ‘gratis bier’ uitdelen. Ook bespreekt Bas Jacobs het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie met Pieter Grinwis, financieel woordvoerder van die partij. 

In de tweede aflevering, sinds dinsdag online, gaat het over een van de hetere hangijzers van politiek Den Haag, namelijk toeslagen en inkomenspolitiek. Bas Jacobs gaat in gesprek met Jasper H. van Dijk, van het Instituut voor Publieke Economie, die op een rijtje heeft gezet wat verschillende partijen met dit hete hangijzer doen. Verder wordt het programma van de SP besproken met financieel woordvoerder Mahir Alkaya. 

Elke week rekent Wim Suyker, die bij het Centraal Planbureau heeft gewerkt, op verzoek een partijprogramma door van partijen die dat niet bij het CPB laten doen. In aflevering twee is dat het programma van BoerBurgerBeweging, de partij van Caroline van der Plas. 

Elke dinsdag komt er een nieuwe aflevering online, te beluisteren via BNR en alle podcastapps. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrije Universiteit Amsterdam, ESB en het Instituut voor Publieke Economie.

Over de makers:

Esther van Rijswijk is opgeleid als econoom en werd journalist en ondernemer. Ze begon haar carrière bij het ministerie van Financiën en schreef bijna tien jaar voor Elsevier. Ook was Van Rijswijk correspondent in Londen voor Elsevier en RTL-Nieuws en presenteerde een debatprogramma voor BNR. 

Prof. dr. Bas Jacobs is hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is essayist voor Vrij Nederland en publiceert regelmatig in Nederlandse kranten over economie en economisch beleid. Daarnaast is hij lid van het BNR-economenpanel. Eerder was Jacobs gastonderzoeker aan de Universiteiten van Chicago, Berkeley, Oxford en München en was hij consultant voor de Wereldbank en het IMF.