Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Cursus uitgelicht: Iconografie

6 mei 2024
Hoe prettig zou het zijn om in een museum niet aangewezen te zijn op de audiotour of het bordje aan de muur? Als u zelfstandig al begrijpt wat een kunstwerk betekent? Dat leert u van Krzysztof Dobrowolski-Onclin in deze cursus Iconografie, die u zowel live op de VU als online via Zoom kunt volgen.

Iconografie is de tak van de kunstgeschiedenis die zich bezighoudt met betekenissen. Kennis hiervan geeft u de juiste handvatten om op een systematische manier de boodschap van een beeld of schilderij te achterhalen. Welke goden staan er op een timpaan uit het oude Griekenland? Wie is de heilige op een altaarstuk en waarom is het kunstwerk ontstaan? 

Iconografie bestudeert niet alleen iconen, maar ook 17e-eeuwse Hollandse genrestukken of de beelden van Rodin. U leert in drie colleges op een gestructureerde manier een kunstwerk te beschrijven en de docent gaat in op de achterliggende theorie van het beschrijven en interpreteren. Talloze voorbeelden uit de christelijke kunst, mythologie en wereldlijke kunst geven u houvast om in het museum de diepere lagen in kunstwerken te ontdekken.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.