Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aristoteles, Habermas en Erasmus lezen… of niet?

6 mei 2024
Filosofiedocent Arend Klaas Jagersma heeft een grote expertise opgebouwd in het bespreken van klassieke filosofische werken. Vaak vormt zo’n boek de leidraad voor de cursus, zoals in augustus de ‘Theorie van het communicatieve handelen’ van Jürgen Habermas. Maar moeten deelnemers zo’n werk ook helemaal lezen om de cursus te kunnen volgen? En welke vaardigheden heb je eigenlijk nodig om een filosofieboek te lezen?

Arend Klaas Jagersma: “In zijn algemeenheid geldt dat ik het boek van kaft tot kaft bespreek. Sommige mensen lezen gedurende mijn cursussen alle hoofdstukken mee. In de cursus over Aristoteles’ Metafysica die nu loopt kiezen sommige deelnemers ervoor alleen te luisteren, zonder het boek te lezen.

In het geval van Habermas, waar ik in augustus een cursus over geef, is het boek nog een extra uitdaging: het is een lijvig werk van ruim 1100 pagina’s dat niet in het Nederlands is vertaald. Daarom heb ik bij deze cursus expliciet laten vermelden dat deelnemers het boek niet hoeven te lezen om de cursus goed te kunnen volgen. De liefhebber is uiteraard welkom het boek wel ter hand te vatten.

Komend najaar bespreek ik het werk van Erasmus, aan de hand van de fantastische biografie van Sandra Langereis. Ik ga uitgebreid in op de teksten uit diverse werken van Erasmus, maar de deelnemer hoeft niet het zevendelige verzamelde werk van Erasmus te lezen.”

Andere cursussen van Arend Klaas Jagersma (najaar 2024)

  • Cursus Erasmus
    startdatum 17 september, aanmelding vanaf 24 mei
  • Leergang Kopstukken van de filosofie II – Van Anselmus tot Montaigne
    startdatum 17 september, aanmelding vanaf 24 mei

Filosofie lezen, begrijpen en overdenken
Wilt u graag een boek lezen van een filosoof die u interesseert? Maar vindt u het lastig eraan te beginnen of legt u het na een paar regels lezen weer weg? Filosofie lezen hoeft niet moeilijk te zijn, maar vraagt om oefening in focus en aandacht. Het is een vaardigheid die Katja Rodenburg u graag aanleert. In vier colleges ontdekt u het plezier van het doorgronden van een filosofische tekst. 

Meer filosofie
Bekijk het complete filosofie aanbod bij HOVO Amsterdam via deze link.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.