Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

100 jaar Franz Kafka

4 juni 2024
Op 3 juni was het precies 100 jaar geleden dat Franz Kafka (1883-1924) stierf. Dit is een mooie aanleiding om zijn werk voor het voetlicht te plaatsen, aangezien het nog altijd als uiterst modern leest. Tegelijkertijd is het niet los te denken van de stad en de tijd waarin het tot stand kwam: het Praag van rond 1900.

Kafka verhoudt zich tot de sociale, politieke, psychologische en filosofische omwentelingen van zijn tijd, als schrijver en joods intellectueel. In het Praagse politiek-sociale klimaat van rond 1900 komen nationalisme en (cultuur)-zionisme op, en neemt de invloed van onder meer Nietzsche en Freud toe. Kafka verbindt die veranderingen met een indringende reflectie op de joodse religieuze traditie.

Michiel Hagdorn behandelt Kafka’s leven en werk en gaat uitgebreid in op de achtergronden ervan. Dat doet hij  aan de hand van onder meer Het proces, De gedaanteverwisseling en de verhalen Het vonnis, In de strafkolonie, Een plattelandsarts en Bij de bouw van de Chinese Muur. Hij maakt u wegwijs in het raadselachtige oeuvre van Kafka, tegen de achtergrond van zijn leven, levensbeschouwelijke omwentelingen (Nietzsche, Freud) en joodse tradities.

Ook door Michiel Hagdorn

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.