Deze samenwerking, die nu klaar is om de onderzoekspraktijk in Nederland te helpen innoveren, bestaat uit een pilot waarbij de VU verschillende belangrijke OpenAIRE tools zal testen voor het verbeteren van de rapportages van de VU, het integreren van datamanagementplannen in de workflow van de VU en de strategische aanpak van Open Access Investeringen:
Dashboard voor Open Science
Een onderdeel van deze strategische samenwerking is de OpenAIRE Institutional Monitor, een waardevol instrument voor het evalueren en monitoren van de resultaten van de Open Science-strategieën van de VU en de toepassing ervan door haar onderzoekers en medewerkers.
Zoeken naar mogelijkheden voor Diamond Open Access
Parallel hieraan heeft de VU het OpenAPC-team ingeschakeld om Open Access-strategieën te evalueren, in het bijzonder het monitoren van artikelen en boekverwerkingskosten (APC en BPC). OpenAPC geeft VU Amsterdam nieuwe mogelijkheden om Open Access investeringen strategisch te beheren en ervoor te zorgen dat ze in lijn zijn met de ambitie van de universiteit om open kennis en onderzoekstransparantie te bevorderen.
Verbinden van onderzoeksoutput
Door gebruik te maken van de uitgebreide OpenAIRE Graph is de VU nu in staat om substantiële stappen te zetten in het bevorderen van haar Open Science-initiatieven. Door aan te sluiten op de OpenAIRE Graph wil VU Amsterdam de institutionele rapportage verbeteren en de onderzoeksraad van de universiteit uitrusten met datagestuurde inzichten om weloverwogen beslissingen te nemen die onderzoekspraktijken in lijn brengen met wereldwijde Open Science-standaarden.
Anonimiseren van uw gegevens
De VU is toegewijd aan het evalueren van data-anonimiseringstools, waaronder Amnesia, die de privacy van onderzoeksdeelnemers waarborgen en de betrouwbaarheid van onderzoeksresultaten versterken.
Het stroomlijnen van het beheer van onderzoeksdata
Tot slot streeft de VU naar integratie van datamanagementplannen (DMP) met behulp van ARGOS, waardoor verschillende onderzoeksfasen naadloos op elkaar aansluiten, van subsidieaanvragen tot data-archivering. Deze stroomlijning verhoogt de efficiëntie en productiviteit van de VU-onderzoeksgemeenschap.
“We willen graag toe naar een geïntegreerde serviceorganisatie rondom Open Science. De samenwerking met OpenAIRE als not-for-profit organisatie biedt onderling verbonden diensten die ons in staat stellen dat doel te bereiken zonder afhankelijk te zijn van commerciële uitgevers.”
Hilde van Wijngaarden, Directeur Universiteitsbibliotheek, Vrije Universiteit Amsterdam
“We staan te popelen om deze samenwerking met VU Amsterdam te starten, omdat we allebei een langetermijnvisie delen op Open Science waarden, principes en praktijken. Samen streven we ernaar om het werk van onderzoekers en onderzoeksondersteunend personeel te vergemakkelijken, zodat ze het onderzoek van VU Amsterdam gemakkelijk kunnen delen, publiceren en bevorderen.”
Inge Van Nieuwerburgh, voorzitter van OpenAIRE Raad van Bestuur en Algemene Vergadering