Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Open Science Challenge Award 2023 voor 8 projecten

8 september 2023
De VU Open Science Challenge is deze zomer succesvol gelanceerd. De 8 prijswinnaars ontvangen een startfonds van 3.000 euro en projectbegeleiding in samenwerking met het Open Seeds-trainingsprogramma van de organisatie Open Life Science (OLS).

Deze prijs is bedoeld om enthousiaste individuen en teams te ondersteunen die bereid zijn de uitdaging van open science aan te gaan en hun onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam (meer) open te maken. De winnende teams van 2023:

 1. Een scheikundig project dat werkt aan een open-source analysehulpmiddel voor de mechanismen van orbitale interactie tussen fragmenten, zoals atomen in een chemische binding of reactanten in een chemische reactie.
 2. Een project van het VU Research Intelligence-team om open browser-based tools te ontwikkelen waarmee onderzoekers de metadata van hun onderzoek kunnen verkennen en visualiseren, waardoor de maatschappelijke impact ervan wordt onthuld.
 3. Een sociaalwetenschappelijk project dat werkt aan een manier om eerder verzamelde enquêtegegevens over bedrijfsfilantropie en maatschappelijk verantwoord ondernemen openbaar beschikbaar en toegankelijk te maken voor andere onderzoekers.
 4. Een project in de psychologie dat een meta-studie uitvoert van bestaand onderzoek om te zien of er genderverschillen zijn in het zogenoemde impostor-fenomeen.
 5. Een project dat tot doel heeft een online repository te ontwikkelen om open samenwerking in het veld van de psychologie te vergemakkelijken.
 6. Een informaticaproject dat vooroordelen in Automatic Face Analysis Systems (AFAS) onderzoekt, specifiek hun onvoldoende herkenning van non-binaire identiteiten.
 7. Een project geleid door VU-datastewards om infrastructuur te ontwikkelen voor het schrijven van handboeken voor onderzoekgegevensbeheer, afgestemd op de behoeften van de instelling op GitHub.
 8. Een project vanuit het Amsterdam UMC om een handleiding te ontwikkelen die onderzoekers in alle aspecten van open wetenschap begeleidt, specifiek afgestemd op neurowetenschappers.

De begeleiding en training voor alle winnaars van de VU Open Science Challenge Award begint eind september. Ben je benieuwd naar de voortgang van deze projecten? Tijdens de maandelijkse Data Conversations houden we de voortgang in de gaten.

Lees meer over de samenwerking tussen de VU en het Open Seeds-trainingsprogramma in deze blogpost op de website van OLS.

Heb je vragen over Open Science op de VU?

Neem contact met ons op!

openscience@vu.nl

Contactpersoon

 • Emily Barabas
 • Data Steward Faculteit der Sociale Wetenschappen | Privacy Champion Onderzoek
 • e.k.barabas@vu.nl