Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Michiel Hagdorn in het zonnetje

18 januari 2023
Michiel Hagdorn geeft al vele jaren met veel enthousiasme cursussen over de Duitse cultuur en literatuur. “Ik geef veel colleges over literaire werken. Door de bagage die ik mijn cursisten meegeef, leer ik ze steeds dieper door te denken op de inhoud. Dat is heel dankbaar werk en maakt mijn vakgebied zo mooi. Het steeds verder voortschrijdend inzicht zorgt ervoor dat ik ook nog steeds bij leer.”  

Welke onderwerpen komen concreet binnen het vak cultuurgeschiedenis aan de orde?
“De onderwerpen van mijn cursussen lopen zeer uiteen. Ik heb in Amsterdam onlangs een cursus afgerond over Franz Kafka in het begin van de twintigste eeuw. Kafka is een aparte, raadselachtige schrijver. Dat is typisch een onderwerp dat cursisten trekt die daar oprecht in geïnteresseerd zijn. Daarvoor heb ik een cursus gegeven over de geschiedenis van Berlijn. Wij zijn begonnen bij het ontstaan van Berlijn en hebben de periode behandeld tot 1918, toen de Duitse keizer naar Nederland vluchtte na een nederlaag in de Eerste Wereldoorlog. Ik geef ook college over Thomas Mann, dat is weer twintigste eeuw, maar ook over Goethe in de achttiende en negentiende eeuw.”

Wat kunt u HOVO-cursisten leren?
“Ik probeer mijn cursisten inzicht te geven in de literaire werken. Zo hoop ik dat ze de stukken kunnen doorgronden vanuit de context en in de tijdsgeest waarin de schrijver het gemaakt heeft. Ook wil ik cursisten de betekenis leren van de diverse onderdelen van een literair werk en hoe het stuk door de schrijver is opgezet. Mijn doel is cursisten te inspireren om zich bijvoorbeeld te verdiepen in de interessante gebeurtenissen uit de geschiedenis en de bredere culturele context waarin het zich heeft afgespeeld. 

HOVO-cursisten vormen een heel dankbaar publiek. Ze beschikken zelf al over veel intellectuele bagage en luisteren graag. Maar ze kunnen ook kritisch zijn, vragen stellen en vanuit hun eigen kennis aanvullingen geven. Ik mag de HOVO-cursisten heel graag. Ik merk dat ze met plezier naar mijn cursussen komen en ik ben dankbaar dat ik in die sfeer mijn colleges kan geven.”

Een mens is nooit uitgeleerd. Waar zou u zelf nog meer over willen leren?
“Ik vind het Duitse taalgebied, de geschiedenis en het land ontzettend mooi. Daar zal ik mij altijd in blijven verdiepen. Momenteel heb ik helaas veel te weinig tijd voor andere onderwerpen die ook mijn interesse hebben. Ik lees nu bijvoorbeeld een nieuw boek over Ravenna en het vroeger Christendom. Maar ik vind de Engelse literatuur en geschiedenis ook zeer interessant. Ik kom daar nu niet aan toe, maar wil mij daar zeker later nog in gaan verdiepen.”

Meer informatie over de cursussen van Michiel Hagdorn
In dit flitscollege geeft Michiel Hagdorn u een inkijkje in de manier waarop hij zijn cursussen geeft. Hij geeft dit voorjaar de volgende cursus:

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.