Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leestip: 25 april 1945 – Geboorte van een kwetsbare wereldorde

5 april 2023
April en mei 1945 zijn in de geschiedenisliteratuur uitputtend beschreven. Politiek en militair, chronologisch of thematisch, als dagboek of als biografie. Wat valt daar nog aan toe te voegen? Jan Oord volgde jarenlang cursussen bij HOVO en schreef een boek vanuit een heel ander vertelraam: gedurende een periode van één enkel etmaal volgt hij alle geopolitieke ontwikkelingen in de wereld ‘van uur tot uur’. Op 25 april 1945 vonden er nogal wat gedenkwaardige gebeurtenissen plaats.

Op 25 april 1945…

… ging de oprichtingsconferentie van de Verenigde Naties van start in San Francisco,

… ontmoetten de legers van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar bij de Elbe,

… sloeg Mussolini in Milaan op de vlucht voor de geallieerden en de Italiaanse partizanen,

… werd Berlijn omsingeld en binnengevallen door het Rode Leger,

… en gebeurde ook in Japan, Stockholm, Moskou en elders ter wereld nog veel meer.

De lezer is voortdurend op wereldreis. Van het ene moment op het andere verplaatst de handeling zich van het slagveld op Okinawa, naar de werkkamer van Stalin in het Kremlin, van een vliegtuig tussen Java en Celebes (met Soekarno aan boord) naar het concentratiekamp Neuengamme in Noord-Duitsland, van het Birmaanse regenwoud naar het Erfvorsten Paleis in Stockholm.

Veel van die gebeurtenissen hingen nauw met elkaar samen en wierpen hun schaduwen ver vooruit, tot op de dag van vandaag. Denk bijvoorbeeld aan het vetorecht dat Rusland verwierf in de San Francisco Conferentie en dat door Poetin tot op de dag van vandaag misbruikt wordt bij de oorlog in Oekraïne.

Hans Renner over dit boek
Prof. dr. Hans Renner (em. hoogleraar Geschiedenis van Midden- en Oost-Europa aan de Rijks Universiteit Groningen) over dit boek:

“Niet alleen grote gebeurtenissen krijgen aandacht in het boek van Jan Oord. Zij worden afgewisseld met ‘petit histoire’, met individuele voorvallen van militairen en met talrijke ooggetuigenverslagen van die bewuste dag. Het leest als een ‘spannend jongensboek’, maar wel met een accuratesse die men bij populair wetenschappelijke historische literatuur niet vaak tegenkomt. De lijst van primaire en secundaire bronnen die Oord heeft geraadpleegd is ronduit indrukwekkend. En, belangrijk, Oord beschikt over een zowel erudiete als toegankelijke schrijfstijl waarop menig auteur jaloers kan zijn.”

Jan Oord,  25 april 1945 – Geboorte van een kwetsbare Wereldorde, Uitgeverij Gopher te Harderwijk (2022).

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.