Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Docent uitgelicht: Ingrid Glorie

15 november 2023
Ingrid Glorie is een nieuwe docent bij HOVO Amsterdam. Haar specialisatie is de literatuur van Zuid-Afrika. Via de literatuur uit dit land met inmiddels twaalf officiële talen, vertelt zij het grote verhaal van de geschiedenis van Zuid-Afrika. Lees meer over wat haar beweegt en waar zij zich op dit moment mee bezighoudt.

Wat is uw achtergrond en wat is uw vakgebied?
Ik heb Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik heb tien jaar als docent Nederlands en remedial teacher in het middelbaar onderwijs gewerkt. Momenteel ben ik freelance journalist, vertaler en programmamaker. En af en toe geef ik cursussen over Zuid-Afrikaanse literatuur, zoals binnenkort bij HOVO Amsterdam.

Waar komt uw passie/fascinatie voor dit onderwerp vandaan?
Tijdens mijn studie Nederlands kwam ik in aanraking met het Afrikaans en de Afrikaanse literatuur. Daardoor ging er een nieuwe wereld voor me open. Romans over oorlog, armoede, grond, schuld en vergeving. Alles in deze literatuur dééd ertoe! Tegen het einde van mijn studie kreeg ik de kans stage te lopen aan een Zuid-Afrikaanse universiteit. Ik maakte er, nu bijna dertig jaar geleden, het einde van de apartheid en de inhuldiging van Nelson Mandela als eerste zwarte president mee. Sindsdien heeft het land me nooit meer losgelaten.

Welke kwestie binnen uw vakgebied heeft momenteel uw speciale aandacht?
Vanwege het apartheidsverleden wordt het Afrikaans nog vaak als een ‘witte’ taal gezien. Dat klopt niet. Het merendeel van de Afrikaanssprekenden is niet wit, maar, zoals ze in Zuid-Afrika zeggen, ‘bruin’. Er komt steeds meer aandacht voor de variëteiten van het Afrikaans die door bruine Zuid-Afrikanen gesproken worden, zoals het Kaapse Afrikaans en het Griekwa-Afrikaans. En terwijl de Afrikaanse literatuur in de twintigste eeuw nog gedomineerd werd door witte schrijvers, treden er nu steeds meer bruine schrijvers op de voorgrond, zoals Ronelda Kamfer en een hele generatie jonge schrijvers voor wie Kamfer (1981) de weg heeft vrijgemaakt, zoals Jolyn Phillips, Lynthia Julius en Ashwin Arendse. 

Heeft u al eerder lesgegeven aan HOVO-cursisten?
Dit wordt mijn eerste HOVO-cursus voor HOVO Amsterdam, maar ik heb eerder cursussen voor HOVO gegeven. Ik vind het heerlijk de cursisten deelgenoot te maken van mijn enthousiasme over Zuid-Afrika en de Zuid-Afrikaanse literatuur. Je kunt deze literatuur niet begrijpen zonder kennis van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis, dus we beginnen met een historisch overzicht. Vervolgens besteed ik een les aan het Afrikaans als taal. Omdat het Nederlands en het Afrikaans historisch verwant zijn, kunnen de cursisten Afrikaanse teksten al snel goed volgen. Overigens gaan we ook in op andere soorten teksten, zoals de rotstekeningen van de San, de geïllustreerde reisverslagen van VOC-ambtenaren en de orale verhaalcultuur van de Xhosa en de Zoeloes. We behandelen ook Engelstalige Zuid-Afrikaanse schrijvers, zoals Nadine Gordimer, J.M. Coetzee en Damon Galgut.

Wat hoopt u uw cursisten mee te geven tijdens uw lessen?
Ik hoop dat de vonk overspringt. Tijdens de cursus komen er vele namen en titels voorbij. Ik verwacht niet van de cursisten dat zij die allemaal lezen. Daar is iedereen vrij in. Maar als ze geprikkeld worden en ook na de cursus nog eens een boek van een Zuid-Afrikaanse schrijver oppakken, heb ik mijn doel bereikt

Wat waarderen cursisten aan uw cursussen?
Uit de evaluatie van mijn laatste HOVO-cursus, in het najaar van 2022 in Utrecht, bleek dat de cursisten vooral mijn enthousiasme en mijn brede kennis op prijs stelden.

Is er een moment dat u is bijgebleven van een HOVO-cursus?  
De kennismaking met het werk van dichteres Antjie Krog is altijd indrukwekkend. In haar dichtbundel Kleur komt nooit alleen nie heeft Krog getuigenissen voor de Waarheidscommissie omgewerkt tot gedichten. Als we die samen lezen, houdt iedereen de adem in.

U leert mensen veel en een mens is immers nooit uitgeleerd, is er iets waar u zelf nog meer over zou willen leren?  
Op dit moment ben ik vooral actief als organisator van het Festival voor het Afrikaans. Dat vindt 24 t/m 26 november plaats in theater De Regentes in Den Haag. Voor dit festival komen meer dan tien Afrikaanstalige schrijvers en artiesten naar Nederland, zoals de schrijfsters Antjie Krog, Ronelda Kamfer en Marlene van Niekerk, en zangeres Amanda Strydom. Vanuit Nederland zijn Adriaan van Dis, Stef Bos en Babs Gons van de partij. Ik zou het leuk vinden om daar alvast wat cursisten te kunnen begroeten!

Wilt u meer weten over de cursus van Ingrid Glorie? 

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.