Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bomenplantdag pas afgestudeerden eerste aanzet tot heus VU-bos

27 maart 2023
Een eigen boom als afstudeercadeau: de nieuwste lichting alumni Rechten en Geneeskunde viel deze eer te beurt. Alumni en VU-medewerkers gaven op 10 maart jl. 725 jonge boompjes een nieuw thuis in Het Goois Natuurreservaat. Een bijzondere duurzaamheidsactie in samenwerking met Sustainability Office VU en de Green Office van de VU.

Na een hartelijk welkomstwoord van Delia de Vreeze, directeur Dienst Universitaire Relaties & Fondsenwerving, organisatie LifeTerra en de landeigenaar, namen de warm ingepakte aanwezigen enthousiast de schop ter hand voor de aanplant van vijf verschillende soorten bomen: de sleedoorn, meidoorn, hazelaar, zomereik en de vuilboom. Boomsoorten die bijdragen aan de verjonging en revitalisering van het bestaande bos in Het Goois Natuurreservaat. 

Een bijzondere duurzaamheidsactie die voortkomt uit een idee van het studentenduurzaamheidsinitiatief Green Office VU en mede mogelijk gemaakt door het Sustainability Office VU. Aanplant van verschillende soorten bomen versterkt de algemene biodiversiteit van het gebied, dat zo weerbaarder wordt tegen ziektes, plagen en stijgende temperaturen. Op deze manier hoopt de VU - samen met haar alumni - bestaande bossen meer bestendig te maken voor de toekomst. 

De jonge bomen vertegenwoordigen ook een symbolische waarde. Net als de aangeplante bomen groeien alumni nu verder, maar hun wortels liggen bij de VU. Daarnaast maken zij voor altijd deel uit van de VU-community.

Met de gemeente Amsterdam is de VU nu in gesprek over het uiteindelijke doel: realisatie van een heus VU-bos dichter bij de campus van de universiteit.

Het was een dag in weer en wind, en tegelijk ook een groot succes waar de voldane deelnemers tijdens de feestelijke borrel na afloop het glas op hieven. Zoals een van de alumni zei: ‘Met letterlijk wat voeten (en handen) in de aarde een duurzame herinnering aan mijn tijd als student geplant. Een mooi aandenken vanuit een goed initiatief!’

Klik hier om te zien waar onze bomen zijn geplant.