Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Barbara Regeer benoemd tot URC Transdisciplinair Onderzoek voor Transformatie

26 juni 2023
Publieke instellingen worstelen met de uitdagingen van een steeds complexere wereld. Klimaatverandering, het zorginfarct en maatschappelijke polarisatie vragen om nieuwe manieren van werken en onderzoek doen. Om zulke transformaties te ondersteunen wordt Barbara Regeer benoemd tot hoogleraar op de University Research Chair.

Het College van Bestuur van de VU benoemt Barbara Regeer tot hoogleraar Transdisciplinair Onderzoek voor Bedoelinggerichte Transformatie in Gezondheid en Ecologische Duurzaamheid, op de University Research Chair (URC). De leerstoel wordt per 1 september 2023 ingebed bij het Athena Instituut. Met de URC erkent VU Amsterdam excellente academici die worden gezien als opkomende leiders in hun vakgebied. Lees hieronder alles over Barbara's onderzoek en visie.

Transdisciplinariteit voor transformatie

Transdisciplinair onderzoek kan systeemveranderingen aanjagen. Het neemt maatschappelijke problemen als uitgangspunt en stelt de bedoeling centraal, in plaats van institutionele routines, structuren en disciplines. Het benadert de problemen vanuit verschillende invalshoeken door een grote verscheidenheid aan maatschappelijke en academische actoren te betrekken. Door ervaringskennis, praktische kennis en academische kennis met elkaar te verbinden, worden processen inclusiever en sociaal robuust. Hierdoor vergroot de kans op het bereiken van de gewenste veranderingen.

Met deze leerstoel wil Barbara transdisciplinaire onderzoekspraktijken die bijdragen aan de gewenste veranderingen beter begrijpen en versterken. Ze richt zich op verschillende domeinen, zoals stedelijke voedselsystemen, geestelijke gezondheidszorg, klimaatverandering en jeugdbescherming. Barbara doet dit onder andere door middel van pionierend onderzoek rond 'betekenisvolle metingen' die professionals helpen om te leren, reflecteren en betekenisvol te handelen. Op die manier draagt deze leerstoel bij aan innovatieve monitoring- en verantwoordingspraktijken die transformatie bevorderen en verankeren.

Systeemfalen door organisatieontwerp

Onze publieke systemen zijn in veel opzichten effectief, maar ze zijn niet ontworpen om adequaat te reageren op de huidige complexe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Publieke sectororganisaties, overheidsinstanties en universiteiten hebben zich sterk gespecialiseerd en zijn daardoor moeilijk in staat om over sectorale, specialistische of domeingrenzen heen te kijken. Bovendien worden de gewenste veranderingen belemmerd door bureaucratie: starre organisatiestructuren, gestandaardiseerde werkroutines en averechts werkende verantwoordingsmechanismen.

De vastgelopen geestelijke gezondheidszorg illustreert dit probleem duidelijk. Barbara legt uit: "Ondanks inspanningen van zorgverleners, beschikbare medicijnen en therapieën, lijden zowel patiënten als zorgverleners onder lange wachtlijsten en versnippering van zorgdiensten. Klimaatbeleid heeft te maken met een soortgelijke crisis: ondanks beleidsinspanningen en steeds meer wetenschappelijke kennis, neemt de CO₂-uitstoot niet af."

Systeemtransformatie is nodig om zulke problemen op een goede manier aan te pakken. Dit vereist veranderingen op vele niveaus (organisatiestructuur, cultuur, dagelijkse werkprocessen, verantwoordingsmechanismen), in verschillende maatschappelijke systemen (economisch, politiek, sociaal) maar ook in het academische onderzoekssysteem. Transdisciplinair onderzoek kan dergelijke vreanderingen bevorderen.

Over de University Research Chair
De University Research Chair (URC) is een selecte vijfjarige aanstelling als hoogleraar, met exclusieve aanstellingsvoorwaarden. Met de URC erkent de VU excellente academici die door hun vakgenoten worden beschouwd als aankomende leiders in hun vakgebied.

Met Barbara's leerstoel wil de VU haar missie om veranderingen teweeg te brengen voor een betere wereld versterken door het inzicht in en de praktijk van kenniscoproductie te verbeteren. Door de uitgebreide kennis en expertise van VU-onderzoekers rond maatschappelijke uitdagingen samen te brengen, hoopt de VU met deze leerstoel haar potentieel te benutten en de gewenste maatschappelijke impact te bereiken. Bovendien ondersteunt de leerstoel een groeiend netwerk van transdisciplinaire onderzoekers in het mondiale zuiden, bijvoorbeeld via het India Centre for Transdisciplinary Research.

Samenwerkingsverbanden
Barbara en haar collega's van het Athena Instituut onderhouden langdurige samenwerkingsverbanden met veel publieke instellingen die de bedoelinggerichtheid hoog in het vaandel hebben staan. Bijvoorbeeld ministeries, gemeenten, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Jeugdbescherming Regio Amsterdam en geestelijke gezondheidszorgverleners, zowel nationaal (Altrecht, GGZ InGeest) als internationaal (The Banyan). Lees meer op Barbara’s onderzoekspagina

Inbedding bij het Athena Instituut

De leerstoel wordt ingebed bij het Athena Instituut, opgericht in 1982. Athena pakt complexe maatschappelijke vraagstukken aan in domeinen als voedselzekerheid (SDG2), gezondheid en welzijn (SDG3) en klimaatverandering (SDG13), middels een transdisciplinaire benadering. Door het ontwerpen, faciliteren en onderzoeken van multistakeholderprocessen streven zij naar meer inclusiviteit, gelijkheid en duurzaamheid.

Leer Barbara kennen in deze video.

Wil je meer weten?

Neem contact op met het Athena Instituut

Of stuur een e-mail naar secretariaat.athena.beta@vu.nl

VU Amsterdam, Faculteit der Bètawetenschappen
W&N gebouw, 5e verdieping, vleugel C
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam, Nederland

Contactpersoon

Laura Paschedag