Google Analytics is software van Google waarvan je gratis gebruik kunt maken om vrijwel alle activiteiten naar, op en van jouw website te meten en inzichtelijk te maken. Met Analytics kun je een duidelijk beeld krijgen van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat de herkomst is van je bezoekers, hoe lang men op een bepaalde pagina blijft, op welke pagina men de website verlaat en waar op wordt geklikt.
Bezoek op je webpagina meten
Meer over Google Analytics
-
Toegang tot Google Analytics
Je kunt toegang krijgen tot de webanalytics van de voor jou relevante websites. Je kunt toegang aanvragen door een mail te sturen naar Maarten Duijn.
Toegang krijg je via jouw VUnetID. Als je voor het eerst inlogt in Google Analytics met een VUnetID, moet je een aantal stappen doorlopen om een koppeling te maken met Google.
Externe partijen kunnen na afstemming ook toegang tot krijgen tot de webanalytics. Zij moeten dan eerst een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Neem voor meer informatie contact op met Maarten Duijn.
-
Dashboards samenstellen
Google Data Studio Dashboards
Met Google Data Studio zijn eenvoudig visuele rapportages op te stellen en te delen zodat beter en sneller beslissingen gemaakt kunnen worden.
Google Data Studio biedt een krachtige aanvulling op bijvoorbeeld bestaande rapporten in Google Analytics. In de custom reports van Google Analytics heb je namelijk veel minder visualisatiemogelijkheden dan in Data Studio en veel beperkingen qua aantal dimensies en widgets die je kunt toevoegen.
Doordat er veel datakoppelingen en visuele rapportagemogelijkheden aanwezig zijn, is Data Studio zeer geschikt voor onder andere:- Managementrapportages: presenteer de overall performance in één ‘A4’tje’ en voeg bijvoorbeeld realisatie versus targets toe, eventueel inclusief tekstuele uitleg.
- Adwordsrapportages: laat onder anderen de KPI´s van Adwords overall en de performance van de belangrijkste campagnes zien. Je kunt een template voor dit rapport hier downloaden en direct in Data Studio importeren.
- Budgetmonitoring: het bijhouden van de realisatie van media spend versus de beschikbare budgetten, per land, per account, is een stuk eenvoudiger door de directe API koppeling met onder andere Adwords.
-
Handleiding Google Analytics
-
Veelgestelde vragen
Wat is een bounce percentage?
Als een bezoeker op de website komt en zonder ergens op te klikken direct weer de website verlaat noemen we dit een bounce. Het bouncepercentage is het aantal bounced sessies gedeeld door alle sessies op de website. De betekenis van een bouncepercentage van 55% is dus dat 55% van de bezoekers naar de website slechts 1 pagina bezochten en vervolgens weer de website hebben verlaten.Hoe vind ik het bouncepercentage van mijn website?
Als je in Google Analytics inlogt kun je Onder Doelgroep -> Overzicht het bouncepercentage voor de gehele website vinden. Als je de bouncepercentage op paginaniveau wilt zien navigeer je naar Gedrag-> Site Content-> Alle pagina’s.Wat is een goed bouncepercentage?
De gemiddelde bouncepercentage ligt volgens Google rond de 40%. Een hoog bouncepercentage hoeft niet altijd een slecht teken te zijn. Dit hangt namelijk erg af van verschillende factoren, onder andere de branche, naamsbekendheid, type website, gebruikersbedoeling etc. In het geval van een blog met lange artikelen is de time on site bijvoorbeeld een veel interessantere statistiek dan het bouncepercentage, het belangrijkste doel van een blog is dat mensen de content interessant vinden en de artikelen lezen.
Misschien ben je hier ook naar op zoek?
Contact
Webcommunicatie