Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Digital Humanities

Laatst gewijzigd op 15 juli 2021
De Universiteitsbibliotheek draagt eraan bij dat de content voor Digital Humanities - digitaal en computationeel onderzoek in de geesteswetenschappen - zo duurzaam, rijk en toegankelijk mogelijk is.

Dit doet de UB op drie terreinen:

  1. Data
    We werken samen met onderzoekers om data voor geesteswetenschappelijk onderzoek beschikbaar te maken en te houden. Bijvoorbeeld door het op verzoek digitaliseren van materiaal uit de Bijzondere collecties, maar ook door te bemiddelen bij het verkrijgen van datasets. We stellen onze eigen data zo open mogelijk beschikbaar, het liefst als Linked Open Data die FAIR is (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable)
  2. Infrastructuur
    We bieden met de Beeldbank een infrastructuur voor gedigitaliseerd materiaal uit de Bijzondere collecties. Ook voor geodata en de visualisatie daarvan bestaat een infrastructuur, namelijk Geoplaza
  3. Informatievoorziening & advies
    De UB adviseert over licenties, auteursrecht, metadata en hoe goed te werken met geesteswetenschappelijke data. Via het netwerk van de UB binnen en buiten de universiteit kunnen onderzoekers met elkaar in contact komen, zodat expertise en kennis niet alleen via wetenschappelijke literatuur maar ook direct gedeeld kan worden.

Met sommige van deze onderwerpen heeft de UB al veel ervaring. Voor alle onderwerpen geldt dat we graag verder in gesprek gaan met onderzoekers, om te verkennen hoe we tegelijkertijd kunnen bijdragen aan onderzoek en onze eigen expertise kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld als het gaat om metadata of datavisualisatie.

Er zijn ook meer algemene vormen van onderzoeksondersteuning met raakvlakken met Digital Humanities, zoals Open Science of het opstellen van Research Data Management-plannen. De UB biedt ook hierbij ondersteuning. Meer informatie is te vinden op onze overzichtspagina Ondersteuning onderwijs en onderzoek.

De Faculteit Geesteswetenschappen biedt een uitgebreide Engelstalige werkbank over Digital Humanities, met informatie over toegankelijke digitale methoden en technieken voor onderzoek in de geesteswetenschappen.

Meer weten? Neem contact met ons op:
Michiel Cock (hoofd Education Support & Collections), m.p.cock@vu.nl