Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Digital Humanities

Laatst gewijzigd op 14 september 2022
Wil je optimaal gebruik maken van digitale bronnen in geesteswetenschappelijk onderzoek? De Universiteitsbibliotheek kan je helpen bij het beschikbaar stellen van data en geeft advies over licenties, auteursrecht, metadata en hoe goed te werken met geesteswetenschappelijke data. Ook biedt de UB een netwerk binnen en buiten de universiteit waar je met andere onderzoekers in contact kan komen, zodat expertise en kennis niet alleen via wetenschappelijke literatuur maar ook direct gedeeld kunnen worden. We gaan hier graag met je over in gesprek. Kijk hier naar de mogelijkheden.

Hoe kunnen we je helpen?

Hulp nodig bij het digitaliseren en beschikbaar stellen van data voor geesteswetenschappelijk onderzoek? 

De UB werkt hierin graag met je samen. Bijvoorbeeld door het op verzoek digitaliseren van materiaal uit de Bijzondere collecties, maar ook door te bemiddelen bij het verkrijgen van datasets. We stellen onze eigen data zo open mogelijk beschikbaar, het liefst als Linked Open Data die FAIR is (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable)

Op zoek naar digitale bronnen?

In het enorme aanbod van digitale bronnen kun je makkelijk de weg kwijt raken. We bieden met de Beeldbank een infrastructuur voor gedigitaliseerd materiaal uit de Bijzondere collecties. Ook voor geodata en de visualisatie daarvan bestaat een infrastructuur, namelijk Geoplaza. Informatievoorziening & advies

Wil je advies?

Advies nodig over over licenties, auteursrecht, metadata en hoe goed te werken met geesteswetenschappelijke data? De UB adviseert je graag.

In gesprek met de UB over het werken met data in je onderzoek?

Graag verkennen we samen met jou hoe we je kunnen helpen met je onderzoek. Hiermee breiden we onze eigen expertise verder uit zodat we je in de toekomst nog beter van dienst kunnen zijn, bijvoorbeeld als het gaat om metadata of datavisualisatie. 

Gebruik maken van ons netwerk?

Via het netwerk van de UB komen binnen en buiten de universiteit onderzoekers met elkaar in contact, zodat expertise en kennis niet alleen via wetenschappelijke literatuur maar ook direct gedeeld kan worden.

Er zijn ook meer algemene vormen van onderzoeksondersteuning met raakvlakken met Digital Humanities, zoals Open Science of het opstellen van Research Data Management-plannen. De UB biedt ook hierbij ondersteuning. 

De Faculteit Geesteswetenschappen biedt een uitgebreide Engelstalige werkbank over Digital Humanities, met informatie over toegankelijke digitale methoden en technieken voor onderzoek in de geesteswetenschappen.

Misschien ben je hier ook naar op zoek?

Education Support & Collections

Meer weten?