Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Detacheringsovereenkomst

Laatst gewijzigd op 13 november 2024
Een detacheringsovereenkomst is van toepassing als een medewerker met een dienstverband elders tijdelijk bij VU komt werken. Er is ook sprake van detachering wanneer een VU-medewerker tijdens zijn dienstverband tijdelijk bij een andere werkgever (extern) of een andere faculteit of dienst binnen de VU (intern) gaat werken.
  • Externe detachering

    Bij externe detachering kan gedacht worden aan de volgende situaties:

    • een medewerker met een dienstverband bij een andere organisatie komt tijdelijk bij de VU werken
    • een medewerker gaat tijdens zijn VU-dienstverband tijdelijk bij een andere werkgever werken

    Bij externe detachering is het verstandig om de verhoudingen tussen de VU en die andere werkgever nader te regelen. Dat wordt door middel van het sluiten van een detacheringsovereenkomst geregeld.

    De detacheringsovereenkomst is een overeenkomst tussen de VU en de andere werkgever. De werkgever bij wie de medewerker formeel in dienst is, is de detacherende partij, ook wel de uitlener genoemd. De andere werkgever is de ontvangende partij, ook wel de inlener genoemd. De gedetacheerde blijft in dienst van de uitlenende werkgever waar deze een arbeidsovereenkomst mee heeft.

    In de regel stelt de uitlener de voorwaarden voor waaronder de detachering plaatsvindt en stelt ook de uiteindelijke detacheringsovereenkomst op. De medewerker hoeft geen partij te zijn bij de detacheringsovereenkomst. Voldoende is dat die de overeenkomst voor gezien tekent, zodat er duidelijkheid is over de gemaakte afspraken. 

    Er is een model detacheringsovereenkomst voor externe detachering die gebruikt kan worden voor de detachering van een VU-medewerker bij een andere werkgever. En zo nodig kan dit model als richtlijn dienen om een detacheringsovereenkomst die door een andere organisatie aan de VU wordt voorgelegd te beoordelen. 

    Niet iedere detachering is hetzelfde. Nadere afspraken tussen partijen kan verder maatwerk noodzakelijk maken. 

    De administratieve verwerking van deze externe detacheringen verschillen van elkaar:

    • Als een medewerker met een dienstverband bij een andere organisatie tijdelijk bij de VU komt werken, regel je dit met de self service Start onboarding externe
    • Als een VU-medewerker tijdens zijn VU-dienstverband tijdelijk bij een andere werkgever gaat werken is er alleen een detacheringsovereenkomst nodig. Leg wel de gemaakte afspraken vast in het personeelsdossier van de medewerker via de self service Document toevoegen aan een personeelsdossier.
  • Interne detachering

    Bij interne detachering gaat een medewerker tijdens zijn VU-dienstverband tijdelijk bij een andere eenheid binnen de VU werken.

    Let op: een interne detachering wordt niet administratief verwerkt via de self service Start onboarding externe, maar de kosten worden via een kostenplaats van de uitlenende eenheid doorbelast aan de ontvangende eenheid. 

    Een model interne detacheringsovereenkomst voor interne detachering kan worden gebruikt om afspraken vast te leggen, maar is niet verplicht. Een bevestiging van de afspraken (bijvoorbeeld per mail) kan ook volstaan. Leg vervolgens de gemaakte afspraken vast in het personeelsdossier van de medewerker via de self service Document toevoegen aan een personeelsdossier.

  • Detachering bij re-integratie

    Als de medewerker wordt gedetacheerd in het kader van re-integratie kan dit zowel intern als extern zijn. Er worden niet alleen afspraken gemaakt over de taken en verantwoordelijkheden, maar ook over de inzetbaarheid. Het oordeel van de bedrijfsarts is hierin leidend.

    Als het een gedeeltelijke detachering betreft waarbij de medewerker deels werkzaam is in de eigen functie en deels elders is gedetacheerd, wordt aangeraden duidelijke afspraken te maken waar de medewerker re-integreert. Dit kan bij voorkeur voorafgaand in de detacheringsovereenkomst worden opgenomen om duidelijkheid te scheppen.

  • Arbeidsongeschikt tijdens detachering

    Als de medewerker arbeidsongeschikt wordt tijdens de detachering, is voor de invulling van de re-integratie het oordeel van de bedrijfsarts leidend.

  • Standplaats

    Als de medewerker tijdens de detachering (tijdelijk) een andere standplaats heeft, dient de medewerker met instemming van de leidinggevende dit zelf te wijzigen. Dit gaat via de self service Mijn gegevens inzien en wijzigen. Bij Adressen > Adressen toevoegen > Afwijkende standplaats worden de adresgegevens ingevoerd. De leidinggevende geeft vervolgens in de workflow akkoord. Hiermee wordt de correcte tegemoetkoming reiskostenvergoeding woon-werkverkeer aan de medewerker uitbetaald en aan de inlener doorbelast.

    Let op: na afloop van de detachering dient de medewerker deze afwijkende standplaats ook weer te verwijderen.

Contact VU - HRM Servicedesk

servicedesk.hrm@vu.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur.

020 59 82882
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur.

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam