Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Research Portal & Pure

Ga direct naar Pure
Laatst gewijzigd op 9 augustus 2023
De VU Research Portal is een krachtig instrument om onderzoek te profileren. De VU Research Portal gebruikt hiervoor alle onderzoeksinformatie van wetenschappers aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die via het systeem PURE geregistreerd wordt. De zoekfunctionaliteit van de VU Research Portal biedt wetenschappers en andere geïnteresseerden eenvoudig toegang tot deze informatie.

VU Research Portal

 • Werken met de VU Research Portal en PURE

  Persoonlijke pagina’s
  De persoonlijke pagina in de VU Research Portal geeft jou als wetenschapper de mogelijkheid om jezelf te profileren en te presenteren. Als wetenschapper beheer je zelf je persoonlijke pagina en bepaal je hoe je jezelf profileert. De persoonlijke pagina’s bestaan uit de volgende onderdelen: Personal overview, Research Output en Network. Een toelichting op het gebruik van de persoonlijke pagina vind je onder de tab 'Beheren van je persoonlijke pagina in PURE' hieronder.

  Registreren van output
  PURE is tevens een instrument voor het registeren van research output. Je kan op een eenvoudige en gebruikersvriendelijke wijze zelf je research output registreren.  Hierbij kan je tevens gebruik maken van online bronnen zoals Scopus en Web of Science.

  Meer informatie vind je onder de tab 'Registreren van research output in PURE'.

  Rapporteren
  Via PURE legt VU Amsterdam verantwoording af naar diverse instanties. De PURE-beheerders verzorgen de benodigde rapportages.

 • Benaderen van de VU Research Portal en Pure

  VU Research Portal

  Accounts
  Iedere interne en externe medewerker die geregistreerd staat bij HRM en die bekend staat als wetenschapper ontvangt automatisch een account voor PURE. In alle andere situaties neem contact op met de facultaire pure beheerder, te vinden onder de tab Contact en support.

  Inloggen
  Indien je een account hebt kan je inloggen met je eigen VUnetID. Onderaan de VU Research Portal vind je een link met Login to Pure”. Je kunt ook rechtstreeks inloggen via http://research.vu.nl/admin

  Toegang buiten de Campus
  Ook buiten de Campus heb je toegang tot PURE en kan je je persoonlijke pagina bewerken.

  Ondersteuning browsers
  De VU Research Portal en PURE werken in de vier bekende browsers: Edge, Google Chrome, FireFox en Safari.

 • Beheren van de VU persoonlijke pagina's in PURE

  Lees alles over dit onderwerp in de LibGuide Manage your personal profile in Pure

  Meer in het algemeen:

  Iedere VU persoonlijke pagina in PURE bestaat uit de volgende items:

  Algemene gegevens
  Als eerste worden de basisgegevens getoond. Dit gaat om de naam van de wetenschapper, het mailadres en een foto. Het is mogelijk om deze gegevens aan te vullen met bijvoorbeeld telefoonnummer, adres en kamernummer Daarnaast is het mogelijk om links op te nemen naar LinkedIn, Twitter, Facebook en andere persoonlijke of aan onderzoek gerelateerde webpagina’s zoals Scopus profile, Mandley, Research Gate, Google Scholar etc.

  Personal profile
  Geef hier bij Personal Information een profilerende omschrijving van jezelf (niet alleen wat je academische functie is maar ook je inhoudelijke functie m.a.w. wat je expertise is). Je kunt diverse onderwerpen aanvullen, zoals research, teaching en education. Laat vooral weten waar je op dit moment onderzoek naar doet. Er kunnen facultaire richtlijnen zijn, vraag deze na bij de facultaire beleidsmedewerker onderzoek of laat je adviseren door de facultaire communicatiemedewerkers. En maak vooral gebruik van de mogelijkheid om trefwoorden toe te voegen.

  Organisational affiliations
  Dit betreft je HRM-aanstelling (faculteit en afdeling), onderzoeksprogramma’s en de onderzoeksinstituten waar je deel vanuit maakt. Je HRM-aanstelling is bekend in het HRM-systeem en wijzigingen worden automatisch doorgegeven aan PURE.

  Onderzoeksprogramma’s worden op twee plekken vastgelegd. De programma’s die gefinancierd worden uit de 2e en 3e geldstroom worden vastgelegd in het projectensysteem en beheerd door de projectcontrollers. Voor wijzigingen in deze programmanamen kun je contact opnemen met de desbetreffende projectcontroller. De programma’s die gefinancierd worden uit de 1e geldstroom worden vastgelegd in PURE en worden beheerd door de facultaire PURE-beheerders.

  De onderzoeksinstituten worden vastgelegd in PURE. De gegevens worden beheerd door de facultaire PURE-beheerders.

  Ancillary activities
  Dit deel wordt automatisch gevuld met de nevenwerkzaamheden die geregistreerd zijn in het HRM-systeem. Deze gegevens kun je wijzigen via VU Service Portal: Ancillary activities.

  Beheren van persoonlijke pagina’s
  Na het inloggen opent de personal overview pagina. Op deze pagina staan je persoonlijke gegevens en je geregistreerde research output. Via de knop ‘edit profile’ kun je meer persoonlijke gegevens toevoegen zoals diverse ID’s (Scopus, Web of Science en ORCiD), een profielfoto, bestanden en links.

  Je kunt ook profielinformatie toevoegen onder Curriculum and research description. Via de knop ‘add profile information’ kun je handmatig tekst, inclusief hyperlinks, toevoegen onder voor gedefinieerde onderwerpen.

  Standaard wordt op alle persoonlijke pagina’s alle research-output getoond. Het kan wenselijk zijn om een kleinere selectie te tonen op je persoonlijke pagina. Dit kan door een Highlighted Content C.V. aan te maken. Zie voor meer informatie de tab “Het aanmaken van een Curriculum Vitae in PURE”.

 • Registreren van output in PURE

  Lees alles hier over in de LibGuide Manage your publications in Pure

  Meer in het algemeen:

  Research output types
  In PURE is het mogelijk om diverse research output types vast te leggen. Voorbeelden van types zijn: Contribution to journal, chapter in book/report/conference proceeding en contribution to conference.

  Handmatig registreren
  Het handmatig registreren van research output gaat op een eenvoudige wijze door eerst het type te selecteren. Door deze selectie wordt alleen informatie gevraagd die voor dit type benodigd is. Na het opslaan van de registratie wordt deze toegevoegd aan de lijst met research output en zichtbaar op de persoonlijke pagina. Tevens wordt deze voorgelegd ter validatie aan de PURE-beheerder.

  Registreren met behulp van online bronnen Scopus en Web of Science
  Het registeren van research output wordt gemakkelijker gemaakt door gebruik te maken van de online bronnen Scopus en Web of Science. Het zoeken naar research output kan op verschillende manier waaronder het ingeven van een naam, diverse ID’s (Scopus, Web of Science en ORCiD) en andere trefwoorden.

  Het aanmaken van geautomatiseerd zoeken naar nieuwe research output
  PURE biedt de mogelijkheid om geautomatiseerd naar nieuwe research output te zoeken in online bronnen, zoals Scopus en Web of Science. Dit kan je instellen via je persoonlijke profiel en bevat de mogelijkheid om je een notificatie per mail te versturen indien er een nieuwe research output is gevonden.

  Full text bestanden
  Tijdens het registreren van research output is het mogelijk om een full text bestand (pdf) toe te voegen aan de publicatie. Deze kan je na het opslaan tevens inzien via de VU Research Portal voor collega wetenschappers of andere geïnteresseerden.

  Importeren van research output uit andere bronnen
  Importeren van research output uit andere bronnen is mogelijk. RIS-/bibtex-/CERIF bestanden zijn geschikt om te importeren. Dit kan je doen door ‘add new research output’ en daarna ‘import from file’ te selecteren.

  Research output en embargo
  Research output kan een datum meegegeven worden tot wanneer er een embargo op rust. Na deze datum wordt de research output automatisch publiek.

 • Het aanmaken van een Curriculum Vitae in PURE

  In een paar stappen maak je eenvoudig een curriculum vitae. Daarbij kun je kiezen tussen een privé, een publiek en een Highlighted Content cv. Alle gegevens die geregistreerd staan in PURE, zijn te selecteren en worden in een cv format gezet.

  Privé en publieke cv
  In zowel het privé als in het publieke cv. kun je naar eigen inzicht wijzigingen aanbrengen. Het privé cv is daarna op te slaan als pdf of Word-bestand. Het publieke cv kan gepubliceerd worden en als pdf worden gedownload.

  Highlighted Content cv
  Via het Highlighted Content cv maak je een selectie van de research-output en research-activiteiten op je persoonlijke pagina. Je kunt de volgorde van de geselecteerde items aanpassen en daarna je cv publiceren.

 • Tips voor onderzoekers

  Persoonlijke informatie

  • Upload een professionele pasfoto 
  • Voeg persoonlijke informatie toe aan je profiel onder het kopje Overview zoals een korte introductie van jezelf, je onderzoeksveld, je onderwijsactiviteiten en andere zaken die je belangrijk vindt
  • Voeg links toe onder je pasfoto naar je andere persoonlijke/externe webpagina’s (LinkedIn, FB, Twitter, Mendeley, Google Scholar, Scopus, Research Gate etc)

  Complementeren en tonen van research output

  • Voorbereiding: Naam variaties aanmaken in PURE account (voorletter, voornaam, achternaam)
  • Voorbereiding: Onderzoek-ID’s toevoegen aan je profiel (ORCID, Scopus, Web of Science)
  • Voorbereiding en importeren online data sources: Automatisch alert functie aanzetten voor identificeren en importeren van nieuwe research output vanuit online datasources (bij voorkeur uit Scopus, Web of Science)
  •  Registreren: Importen van research output vóór dienstverband VU (hierbij kan je in PURE account, onder kopje Research output, gebruik maken van ’import from file’ functie.
  • Tonen:  Via module ‘Curriculum Vitae’ in PURE account kan je via optie Highlighted Content zelf bepalen welke research output in de eerste instantie zichtbaar is op je persoonlijke webpagina in de portal.

  Goed om te weten

  • Het aanpassen van je nevenwerkzaamheden kan uitsluitend via E-HRM (via je dashboard op VU.nl/personeelszaken). 
  • Het aanpassen van je (2de en 3de geldstroom) onderzoeksprojecten kan uitsluitend via facultaire project controller.
  • De persoonlijke informatie op de oude (tridion) persoonlijke pagina's is na de re-direct op 8 mei niet compleet weg, maar nog benaderbaar in Tridion zelf (niet zichtbaar op Vu.nl) door de persoon die voorheen ook wijzigingen aanbracht.
 • Contact en support

  Organisatie rondom onderzoek en gebruik van PURE
  Elke faculteit heeft een eigen organisatie rondom het gebruik en de inrichting van het onderzoeksbeleid, de registratie van onderzoeksgegevens en de profilering van onderzoek en onderzoekers. De volgende mensen zijn hierbij betrokken: portefeuillehouders onderzoek, beleidsmedewerkers onderzoek en PURE-beheerders.

  Per faculteit zijn er contactpersonen voor het gebruik van PURE, die je kunt benaderen met je vragen. Je vindt ze allemaal in de Pure Libguides.

  Hulpmiddelen
  Om wetenschappers te ondersteunen bij het werken met PURE zijn er hulpmiddelen beschikbaar. Eén van de hulpmiddelen is deze informatiepagina. In PURE word je ondersteund met helpteksten en mouse-overs. Daarnaast zijn er in PURE handleidingen en screencasts met uitleg beschikbaar. Na het inloggen vind je deze rechts onderaan in PURE.

  Ook bij het vastleggen van de taakverdeling (geplande fte) in e-HRM is er hulp in de vorm van helpteksten en mouse-overs. Tevens zijn er facultaire richtlijnen bij het registreren van deze taakverdeling. Neem voor actuele richtlijnen contact op met de portefeuillehouder onderzoek of beleidsmedewerker onderzoek.

 • Privacyverklaring

  Vrije Universiteit Amsterdam vindt privacy belangrijk. In deze Privacyverklaring beschrijven wij hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens en hoe daarbij uw privacy wordt gewaarborgd.