Raamwerk Onderwijs
De VU werkt sinds 2015 met een Raamwerk Onderwijs als instrument om voortgang en prestaties op het gebied van onderwijs te herkennen, te volgen en transparant te maken. Wetenschappers en hun leidinggevende kunnen met het raamwerk heldere afspraken maken over ontwikkeltrajecten. Op opleidings- en afdelingsniveau vormt het raamwerk een hulpmiddel bij het in kaart brengen van de onderwijsexpertise in de formatie.
Het Raamwerk Onderwijs is in 2024 geüpdatet. Het raamwerk weerspiegelt de onderwijsvisie van de VU en het gedachtengoed van Erkennen & Waarderen. Ook sluit het raamwerk aan bij landelijke vereisten, zoals de BKO-competenties. In het raamwerk staan de volgende competenties centraal:
• Samenwerken en bijdragen aan het team;
• Leiderschap;
• Maatschappelijk handelen;
• Veranderkracht (ondernemende houding)
Het Raamwerk Onderwijs (2024) beschrijft vier fases van ontwikkeling:
- Van beginnend docent naar bekwaam docent
- Van bekwaam docent naar reflecterend onderwijsprofessional
- Van reflecterend onderwijsprofessional naar onderwijsinnovator/specialist
- Van onderwijsinnovator/specialist naar onderwijskundig leider
Het Raamwerk Onderwijs geeft invulling aan de doelstelling uit de Onderwijsagenda 2023-2028 om docentontwikkeling binnen de VU te versterken. We streven daarbij naar een VU-breed gedeelde en gedragen ambitieuze cultuur waarin docenten verder worden geprofessionaliseerd, waarin zij uitdagend onderwijs geven en waarin zij erkend en gewaardeerd worden.
Het doel van het Raamwerk Onderwijs is drieledig:
- Het vergroten van de erkenning en zichtbaarheid van onderwijs in de loopbaan van wetenschappelijk personeel;
- Het ondersteunen van de professionele ontwikkeling van wetenschappelijk personeel op het gebied van onderwijs door de beschrijving van deze ontwikkeling in de verschillende loopbaanfases;
- Het versterken van het loopbaanperspectief voor wetenschappelijk personeel die hun loopbaan richten op het waarborgen van de kwaliteit van onderwijs, het vernieuwen van onderwijs en het oplossen van knelpunten binnen het onderwijs tot op het hoogste niveau in de organisatie.
Richtlijn Onderwijskwalificaties vastgesteld
De richtlijn Onderwijs kwalificaties BKO, SKO en de Leergang Onderwijskundig leiderschap (LOL) is vastgesteld. In deze richtlijn zijn de geldende regels en verplichtingen rond deze kwalificaties/leergang nader uitgewerkt. Uitgangspunt voor de richtlijn is dat docenten gekwalificeerd zijn voor het goed uitvoeren van taken, activiteiten en rollen die zij op het gebied van onderwijs vervullen. De richtlijn Onderwijskwalificaties volgt inhoudelijk de beschreven relaties tussen het docentniveau, loopbaanfase en de bijbehorende onderwijskwalificaties zoals die in het Raamwerk Onderwijsprestaties VU zijn beschreven. Vanaf de landelijke erkenning en vaststelling van de basis kwalificatie onderwijs (BKO) in 2008 kent de VU al een BKO richtlijn. Deze richtlijn komt met de nieuwe richtlijn Onderwijsk kwalificaties te vervallen.
Meer informatie: Richtlijn Onderwijskwalificaties: BKO, SKO en LOL
Ontwikkelpad voor onderwijsprofessionals
Het VU Centre for Teaching and Learning biedt een veelzijdig aanbod voor docenten om zich verder te ontwikkelen: een ontwikkelpad met onderwijskwalificaites en opleidingen, training en coaching voor docenten. Het aanbod vind je hier: VU Centre for Teaching & Learning – Samen bouwen aan onderwijs