Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Your VUture

Laatst gewijzigd op 1 februari 2024
Hoe kunnen we studenten helpen om het meeste uit hun studie te halen? Met die vraag in het achterhoofd heeft de VU Onderwijswerkplaats de Your VUture-spellen ontwikkeld voor VU studenten.

Your VUture biedt studenten een aanleiding om gericht na te denken over hun studieloopbaan aan de VU door concrete doelen en handvatten te bieden waar de student direct mee aan de slag kan. De spellen komen het beste tot hun recht wanneer zij worden ingezet tijdens het mentoraat of tutoraat, en worden ingeleid en nabesproken door een mentor of tutor.

Uitlegvideo Your VUture 

De Your VUture-spellen

 • Spel 1: Discover Your VUture - online miniquiz

  Het eerste spel, Discover Your VUture, is een online miniquiz die de studenten moet helpen nadenken over waar ze met hun studie naartoe willen werken. Zien ze zichzelf straks werken bij een multinational, bij een NGO of misschien wel op de universiteit?

  Via vragen als ‘Welk blad pak je bij de tandarts?’, ‘Wat doe je het liefste naast je studie?’ en ‘Wil je straks een verdiepende minor doen of liever een stage op de Zuid-as?’, komen de studenten bij een profiel terecht als bijvoorbeeld ‘Carrièretijger’ of ‘Wereldverbeteraar’. Dit doet denken aan een zelftestje als ‘welk dier ben jij’ of ‘welke acteur ben jij’, dus laagdrempelig om in te vullen.

  Academisch Burgerschap
  De antwoordopties bij iedere vraag zijn wel ergens op gebaseerd, namelijk op de drie pijlers van Academisch Burgerschap: Academische, Professionele en Maatschappelijke ontwikkeling. Het profiel is gebaseerd op de verhouding tussen de academische, professionele en maatschappelijke interesse van de student:

  • Academische ontwikkeling - de ontwikkeling tot een zelfstandig academicus of misschien zelfs wetenschapper. Primair in de vorm van kennis.
  • Professionele ontwikkeling - het opdoen van vaardigheden die van invloed zijn op de invulling en kleuring van een vervolgstudie en de latere loopbaan. Primair in de vorm van vaardigheden.
  • Maatschappelijke ontwikkeling - bewustwording van de eigen maatschappelijke positie en verantwoordelijkheid als toekomstig academicus en professional. Primair in de vorm van betrokkenheid.

  Reflectie
  Na het lezen van het profiel moeten de studenten bij zichzelf te rade gaan: past dat geschetste profiel wel bij mij? Welk type academicus zou ik straks eigenlijk willen zijn wanneer ik afgestudeerd ben? Hierover gaan de studenten vervolgens met elkaar in gesprek, onder leiding van hun (student)mentor of tutor.

  Door deze reflectieoefening aan te bieden in de vorm van een zelftest-met-knipoog, waarvan er veel rondgaan op social media, is de oefening een laagdrempelige manier om de studenten te laten nadenken over hoe zij hun studieloopbaan vorm kunnen geven. ‘Studeren is meer dan boeken lezen en tentamens maken’ is de eerste boodschap die zij via het spel meekrijgen en de ‘VU-tips’ aan het eind van het spel is een lijst met hulp- en inspiratiebronnen waar de studenten tijdens hun hele studie uit kunnen putten.

 • Spel 2: Explore Your VUture - blended bordspel

  Nadat de studenten tijdens Discover Your VUture hebben ontdekt welk type academicus ze willen worden aan het eind van hun studie, onderzoeken zij via Explore Your VUture op een activerende en ludieke manier de route naar dit einddoel toe. De studenten doorlopen in drie rondes over het speelbord de drie bachelorjaren van hun eigen studie en komen onderweg voor keuzes of sleutelmomenten te staan die zij ‘in het echt’ ook zullen tegenkomen. Bijvoorbeeld, ‘ga ik wel of niet bij een commissie van een studievereniging?’. Of, ‘hoe kan ik mijn keuzeruimte het beste invullen?’.

  Bij (bijna) ieder veld op het speelbord moet de student afwegen of de voorgelegde optie een zinvolle stap is richting het einddoel van de studie is of niet. En natuurlijk of het haalbaar is om er nog iets extra’s naast te kiezen: de tentamens moeten wel worden gehaald.

  Obstakels, meevallers en hulplijnen
  Naast de bewuste keuzemomenten komen de studenten ook onverwachte factoren uit het (studenten)leven tegen die een obstakel of juist meevaller blijken te vormen voor hun studievoortgang. Misschien kunnen zij hun draai niet vinden in Amsterdam, of krijgen ze te maken met familieomstandigheden die hen even uit het lood brengen. Het kan ook zijn dat ze zich juist als een vis in het water voelen bij hun studiegenoten, een mooi compliment krijgen van hun docent en extra gemotiveerd raken.

  Bij zeven verschillende ‘hulplijnen’ kunnen zij terecht voor een steuntje in de rug: de studieadviseur, studentenpsycholoog, studentendecaan, student-mentor, docent-mentor, cursussen studievaardigheden en een ‘familielid’ geven de studenten een zetje in de goede richting. Zo leren de studenten welke vormen van studentbegeleiding er wordt geboden op de VU en leren zij vast enkele gezichten kennen: de hulplijnen hebben allemaal een filmpje ingesproken dat tijdens het spel kan worden afgespeeld.

  Doelgericht afstuderen
  Uiteindelijk moeten de studenten tijdens Explore Your VUture hun tijd en energie (‘effies’, van efford) dusdanig zien te verdelen dat zij na drie spelrondes afstuderen volgens het einddoel dat zij via Discover Your VUture voor zichzelf hadden gesteld.

  Explore Your VUture is een blended bordspel: de spelers zitten om een speelbord met pionnen, kaartjes en fiches, maar er ligt ook een tablet in het midden waarop onder andere speluitleg, filmpjes en quizvragen worden getoond (www.yourvuture.nl). Deze quizvragen, maar ook bijvoorbeeld de tentamens die studenten tegenkomen, zijn gebaseerd op de eigen studie van de studenten. Het gebruik van de tablet maakt dat Explore Your VUture voor iedere bacheloropleiding op maat kan worden aangeboden.

 • Tips

  Diverse opleidingen gebruiken de Your VUture-spellen al om eerstejaarsstudenten te begeleiden. Zij deelden drie concrete tips om de spellen zo goed mogelijk in te zetten:

  Tip 1 – Zoek het juiste moment
  Als eerstejaars net zijn gestart met hun studie, moeten ze eerst ‘landen’ voordat ze toe zijn aan nadenken over hun studieloopbaan. Rond december of misschien zelfs in semester 2 hebben ze meer ruimte om vooruit te kijken. Het helpt ook om er een gezellige bijeenkomst van te maken, bijvoorbeeld als leuke afsluiting van het blok.    

  Tip 2 – Leg uit waarom  
  Bespreek vooraf met de studenten wat de beoogde doelen zijn van Your VUture. Bijvoorbeeld: “We willen je helpen met nadenken over welk soort beroep of werkveld het beste bij jou past en hoe jouw studie daarbij aansluit. Daarbij biedt Your VUture concrete tips over wat je tijdens je studie kunt doen om de juiste vaardigheden aan te leren en alvast een cv op te bouwen.”  

  Tip 3 – Geef een reflectieopdracht  
  Een mooie opdracht, bedacht door de opleiding Bewegingswetenschappen: “Kies uit de lijst met VU-tips bij Discover Your VUture twee tips waar je direct mee aan de slag wil gaan. Kies ook een derde tip: eentje die jou wel trekt, maar die je lastiger vindt. Beschrijf in een reflectieverslag waarom je deze drie tips hebt gekozen en hoe die passen bij jouw studiedoelen.” 

Your VUture voor jouw opleiding

Discover Your VUture is in het Nederlands en Engels vrij beschikbaar voor alle opleidingen van de VU.

Explore Your VUture kan voor iedere bacheloropleiding op maat worden gemaakt door de VU Onderwijswerkplaats. Het gaat hierbij met name om het digitale deel van het spel dat via een tablet wordt aangeboden: de quizvragen, namen van tentamens tijdens de studie en (desgewenst) filmpjes van opleidingsspecifieke hulplijnen zoals de studieadviseur, mentor of tutor. Er is ook een VU-brede versie van Explore Your VUture beschikbaar die door alle bacheloropleidingen of door groepen studenten met verschillende studieachtergronden kan worden ingezet.

Voor vragen of contact over de Your VUture-spellen zijn we bereikbaar via your.vuture@vu.nl.
Direct Your VUture-spellen reserveren kan via ons reserveringsformulier.

Spelconcept: MSG Strategies
Ontwerp: Hens Content & Concept Design
App: MarkantIT

Speluitleg Explore Your VUture

Speluitleg Explore Your VUture

In dit filmpje legt Nadia van der Pool (VU Onderwijswerkplaats) stap voor stap uit hoe je het bordspel Explore Your VUture opstart en wat de spelregels zijn.

Naar de video

Meer informatie en contact

Voor vragen over de spellen zijn we bereikbaar via your.vuture@vu.nl.

Direct Your VUture-spellen reserveren kan via ons reserveringsformulier.