Toetsingskader internationale samenwerking - Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden
-
Voor welke samenwerkingen gaat het toetsingskader gelden?
Het toetsingskader gaat gelden voor internationale samenwerkingen waarbij sprake is van een institutionele overeenkomst of een financiële component. Denk bijvoorbeeld aan uitwisselingscontracten, gezamenlijke onderzoeksprojecten met contractuele afspraken of financiële bijdragen van of aan partnerinstellingen. Het kader is niet van toepassing op publicaties met een of meerdere onderzoekers van buitenlandse instellingen zonder financieel aspect, als een onderzoeker een gastaanstelling krijgt bij een buitenlandse instelling, incidenteel of informeel contact tussen individuele onderzoekers, zolang daar geen institutionele betrokkenheid van de VU bij komt kijken.
-
Waarom is dit een ‘nieuwe versie’ van het toetsingskader en is het definitieve kader nog niet klaar?
Het concept toetsingskader 2.0 is een herziene versie op basis van de inzichten uit een pilotfase, input van diverse gremia binnen de universiteit en op basis van uitwisseling met andere universiteiten. Deze maand vindt er een consultatieronde plaats onder medewerkers en studenten van de VU. Daarna stelt het College van Bestuur het kader vast. De toepassing van het kader wordt periodiek geëvalueerd en waar nodig aangepast.
-
Worden er samenwerkingen met bepaalde landen stopgezet?
Nee, het toetsingskader beoordeelt samenwerkingen op basis van individuele casussen, niet op basis van het land van instellingen. Wel kan het zijn dat een samenwerking – waar ook ter wereld – niet past binnen de uitgangspunten van het kader, bijvoorbeeld vanwege risico’s op grove mensenrechtenschendingen of bijdragen aan gewapend conflict. In zulke gevallen kan besloten worden om een samenwerking niet aan te gaan of te beëindigen. Een overzicht van door de EU gefinancierde samenwerkingen is te vinden via CORDIS. Informatie over individuele samenwerkingen wordt niet openbaar gedeeld, vanwege privacy van onze onderzoekers.
-
Wat betekent dit toetsingskader voor mij als onderzoeker?
Van VU medewerkers wordt verwacht dat, voordat een verbinding wordt aangaan, zij hun morele verantwoordelijkheid nemen en nadenken over waarden die bij de VU horen en deze gebruiken bij de overweging en daarbij dit kader gebruiken als richtsnoer, naast bestaande kaders op andere facetten zoals Fossiel Vrij onderzoek en Kennisveiligheid.
Het kader gericht op mensenrechten en gewapend conflict is daar een aanvulling op en biedt houvast om te beoordelen of het aangaan van een samenwerking past bij de waarden van de VU en of er risico’s zijn op het gebied van mensenrechten en gewapend conflict. Bij twijfel of vragen kan een samenwerking worden voorgelegd aan een centrale adviescommissie. Het kader wordt vanaf 1 september 2025 verplicht voor alle nieuw te starten of te verlengen samenwerkingen.
-
Wat als het besluit is te stoppen met een samenwerking?
Indien de initiator in overleg met de faculteit tot de conclusie komt dat een samenwerking veel risico’s heeft, of als de adviescommissie een negatief advies geeft, dan wordt contact opgenomen met de samenwerkingspartner om de zorgen te bespreken. Als uit dit gesprek aanvullende informatie beschikbaar komt, dan wordt bekeken of dit de situatie verandert. Zo niet, dan wordt samen met de direct betrokkenen besproken wat de gevolgen zijn: het niet starten van een samenwerking, of het beëindigen van een lopende samenwerking. In het tweede geval zal passende ondersteuning gegeven worden aan de VU-betrokkene(n) om met de gevolgen om te gaan.
-
Zijn de adviezen van de commissie in te zien?
Ja. Het evaluatierapport van de commissie, inclusief de geanonimiseerde adviezen over de vier pilotcasussen, is openbaar en in te zien via [link naar de plek op de website van het evaluatierapport invoegen]. De inhoud is geanonimiseerd om de privacy van betrokkenen te beschermen.
-
Waarom zijn de cases in de pilot anoniem?
De casussen uit de pilot zijn anoniem behandeld om de privacy van betrokken onderzoekers te beschermen. De adviezen van de commissie zijn geanonimiseerd en openbaar beschikbaar, zodat inzichtelijk is hoe het toetsingskader in de praktijk werkt. De betrokken onderzoekers en faculteitsbesturen zijn rechtstreeks geïnformeerd over de adviezen over hun samenwerking.
-
(Hoe) kan ik feedback leveren op het kaders zoals het er nu ligt?
Vanaf maandag 14 april tot 30 april kunnen studenten en medewerkers hun suggesties indienen via het feedback document. Deze inbreng wordt zorgvuldig bekeken en waar mogelijk verwerkt in de eindversie van het kader.