Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Plaagdieren- en ongediertebestrijding

Laatst gewijzigd op 24 augustus 2021
Informatie over plaagdieren- en ongediertebestrijding

Heb je last van plaagdieren of ongedierte zoals muizen, vliegjes, mieren of wespen? Geef dit door aan Servicedesk FCO of vul het formulier onder 'Serviceportal' in. De Servicedesk schakelt, indien nodig, het bestrijdingsbedrijf in dat al dagelijks op de VU aanwezig is in verband met de muizenproblematiek.      

Zoals bekend zijn de gebouwen van de Vrije Universiteit (VU) niet ‘muizenvrij’. Dat kan ook niet: muizen kunnen zich door minuscule gaatjes wringen en verplaatsen zich via leidingschachten, kabelgoten en ruimtes boven plafonds. Door bouwactiviteiten op de Zuidas vluchten muizen bovendien bestaande gebouwen binnen, zoals de onze. Dagelijkse bestrijding is nodig om de overlast, knaagschade en de snelle vermenigvuldiging van muizen te beperken.

Help mee de muis te bestrijden

  • Meld overlast van muizen direct, bel de Servicedesk FCO (020 – 59 85777) of vul het formulier in onder de knop 'Serviceportal'. Vermeld het nummer van de ruimte, de aard van de overlast en of er levende of dode plaagdieren gezien zijn.
  • Bewaar verpakking van etenswaren niet open in lades en kasten. Gebruik afgesloten bakjes. Let op: ook de inhoud van suiker- en melkzakjes vinden muizen lekker.
  • Gooi voedselresten in een afgesloten afvalbak. Heb je geen afgesloten afvalbak? Knoop dan de afvalzak dicht en doe die in de afvalbak van een toiletgroep. Deze afgesloten bakken worden dagelijks geleegd. Of regel via je organisatie een muisbestendige vuilnisbak.
  • Laat etensresten niet achter op dienbladen. Dienbladen met voedselresten hebben een grote aantrekkingskracht op muizen. Breng de dienbladen direct na gebruik terug naar het restaurant.
  • Laat restanten van catering dezelfde dag ophalen. Kan dat niet, doe ze dan in een afgesloten plastic afvalzak of in de meegeleverde plastic box. De plastic zak kun je deponeren in de afvalbak van een toiletgroep.
  • Verwijder verpakkingen en ander restmateriaal. Papiertjes, verpakkingsmateriaal en dozen zijn ideaal voor de muizen om zich te verstoppen en om nesten van te bouwen.

Meldingen over plaagdieren geven wij door aan Attack Dierplaagbeheersing. Zij mogen volgens de wet pas maatregelen nemen als de aanwezigheid van plaagdieren onomstotelijk vaststaat. Bijvoorbeeld doordat er muizenkeutels gevonden zijn of aangevreten voedsel of de aanwezigheid van een wespennest . Verdachte geluiden zijn niet voldoende, die kunnen ook door tocht veroorzaakt zijn. 

Lokdoosjes en (muizen)vallen

Na de melding voert Attack een grondige inspectie uit en stelt een bestrijdingsplan op. Ze laten je weten wat je zelf kunt doen. Voor de muizen zetten medewerkers lokdoosjes met giftig lokaas neer. Het gif zorgt ervoor dat de muizen binnen 24 uur sterven en indrogen. Gedurende deze 24 uur kan er sprake zijn van een onaangename lucht. Soms zet Attack ook muizenvallen uit. Die worden dagelijks gecontroleerd. Tref je onverhoopt een muizenlijkje of een val met vangst aan, bel dan de Servicedesk FCO (020 - 59 85777).

Controle van de maatregelen

De medewerkers van Attack houden wekelijks controlerondes, scannen de barcodes van gifdozen en vallen en verwerken de bevindingen in hun ‘Integrated Pest Managementsysteem’ (IPM). Aan de hand van dit systeem kan het bedrijf bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Attack houdt je persoonlijk of via een flyer op de hoogte van de genomen maatregelen en de resultaten.

Klik hier over hoe samen de muis te verdrijven 

Heb je vragen?

Neem contact op met de FCO Servicedesk

020 - 598 5777

servicedesk.fco@vu.nl

Servicedesk FCO
Hoofdgebouw 0B-01
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam