Vorig jaar gaf ik als bronnenuitgave in boekvorm een aantal laatmiddeleeuwse oorkonden uit, afkomstig van het in 1876 verdwenen Huis Sinderen bij Varsseveld in de Gelderse Achterhoek. Deze oorkonden bevinden zich nota bene, via allerlei omzwervingen, in het Stadtarchiv Wuppertal. Zij waren niet of nauwelijks bekend.
Mijn lezing gaat in op de historische aspecten, het werk van de mediëvist als 'ambachtsman': wat komt er bij een transcriptie zoal kijken? Hoe pak je dat aan en welke keuzes maak je als uitgever? Van welke hulpwetenschappen moet je verstand hebben? (paleografie (oud schrift), diplomatiek (oorkondenleer), genealogie (stamboomkunde), heraldiek (wapenkunde), sigillografie (zegelkunde), chronologie (tijdrekenkunde), Middelnederlands, Middeleeuws Latijn).
Vervolgens word je inhoudelijk met allerlei juridische kwesties geconfronteerd, het werk van de rechtshistoricus: hoe was de rechtsgang? Wat waren dat: gezworen rechters, keurnoten, jaarrenten, magescheiden, gespannen banken? Hoe kwalificeer je en interpreteer je de in de oorkonden vastgelegde rechtshandelingen?
Aan beide aspecten - de historische en rechtshistorische - besteed ik aandacht, en zo wordt mijn lezing misschien wel deels een soort 'werkcollege'. Ik zal mijn verhaal in ieder geval door middel van mijn powerpointpresentatie proberen 'beeldend' te vertellen.
Prof. mr. drs. Sebastiaan Roes (1971) is gewoon hoogleraar Ethiek, grondslagen en geschiedenis van het notariaat aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Centrum voor Notarieel Recht (CNR). Hij studeerde middeleeuwse geschiedenis en notarieel recht, en promoveerde cum laude op een proefschrift over de geschiedenis van het Nederlandse erfrecht tot 1809.
Voor Forum Romanum (Rechtshistorisch dispuut UvA en VU Amsterdam), zie hier.