Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoe word je als universiteit fossielvrij? De reis van de VU 17 september 2024 16:00 - 17:00

In deze SDG Academy bespreken we de beslissing van de VU om te stoppen met onderzoekssamenwerkingen in de fossiele energiesector.

Op 11 april vond aan de VU Amsterdam de laatste sessie van de Fossielvrije Dialoogserie plaats en werd de ondertekening van het nieuwe fossielvrije onderzoekskader gevierd. Deze sessie was het hoogtepunt van een historisch proces dat begon met het baanbrekende besluit dat de universiteit in april 2023 nam om niet langer onderzoekspartnerschappen aan te gaan met bedrijven in de fossiele brandstofindustrie die zich niet houden aan het Akkoord van Parijs.

Deze SDG Academy opent met een uitgebreid overzicht van het huidige landschap van Nederlandse universiteiten, gegeven door dr. Aaron Pereira, medeoprichter van Solid Sustainability. Daarna zal de fossielvrije reis van VU Amsterdam worden besproken, met inzichten van de belangrijkste bijdragers aan het proces:  

  • Dr. Mathieu Blondeel, Assistant Professor bij IVM en expert bij VU Climate Expertise Centre
  • Prof. Marjan Hofkes, Voorzitter van de VU Central Committee for Fossil-Free Research 
  • Prof. Philipp Pattberg, directeur van het Amsterdam Sustainability Institute (ASI) en hoogleraar transnationaal milieubeheer en -beleid aan het Instituut voor Milieustudies (IVM) van de VU Amsterdam. 

De sessie wordt afgesloten met een interactief vraag- en antwoordgedeelte, met inbreng van het publiek.

Dit online evenement is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd in de energietransitie en de rol van de fossiele energiesector in onze maatschappij. Vooral VU-medewerkers en duurzaamheidsmedewerkers zijn van harte welkom. 

Programma

16:00 Welkom door Prof. Philipp Pattberg

16:05 Universiteitslandschap in Nederland door Dr.-Ing. Aaron Pereira

16:15 De reis van de VU sinds het afstotingsbesluit door Dr. Mathieu Blondeel

16:25 De ontwikkeling van het VU Framework voor Fossielvrij Onderzoek door Prof. Marjan Hofkes

16:35 Q&A met input uit het publiek gemodereerd door Paulina Raniecka, ASI Communicatie Coördinator

17:00 Slotopmerkingen door Prof. Pattberg

Over Hoe word je als universiteit fossielvrij? De reis van de VU

Startdatum

  • 17 september 2024

Tijd

  • 16:00 - 17:00

Georganiseerd door

  • Amsterdam Sustainability Institute

Taal

  • Engels

Over de sprekers

Over de sprekers

Over de sprekers:

Dr.-Ing. Aaron Pereira is medeoprichter van Solid Sustainability Research. Hij heeft een achtergrond in werktuigbouwkunde, promoveerde in industriële robotica en heeft daarnaast ervaring in softwareontwikkeling, kunstmatige intelligentie en ruimtevaartrobotica. Aaron is gepassioneerd over het gebruik van data om verschillende aspecten van de klimaatcrisis te belichten en greenwashing tegen te gaan, en heeft bijzondere interesse in de kruising tussen klimaatverandering en migratie.

Dr. Mathieu Blondeel is universitair docent bij de afdeling Environmental Policy Analysis (EPA) van het Institute for Environmental Studies (IVM) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van mondiale energie- en klimaatpolitiek. Momenteel werkt hij aan diverse vraagstukken, met een primaire focus op de geopolitiek van de energietransitie en de politieke economie van de mondiale olie-industrie.

Prof. Marjan Hofkes is hoogleraar Milieu-economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, School of Business and Economics en het Institute for Environmental Studies. Ze heeft uitgebreide ervaring in onderzoek en onderzoekmanagement op verschillende gebieden, waaronder economisch modelleren, economische groei, arbeidsmarkteconomie en inkomensbeleid, variërend van zuiver academisch onderzoek tot beleidsgericht onderzoek. Marjan is de huidige voorzitter van de Centrale Commissie voor Fossielvrij Onderzoek aan de VU.

Prof. Philipp Pattberg is directeur van het Amsterdam Sustainability Institute (ASI), een platform voor interdisciplinair onderzoeksamenwerking tussen alle faculteiten van de Vrije Universiteit Amsterdam. Als hoogleraar transnationaal milieubestuur en -beleid specialiseert hij zich in de studie van mondiale milieupolitiek, met een focus op klimaatverandering, biodiversiteit, bossen en oceanen. Zijn huidige onderzoek analyseert opties voor institutionele innovatie om de duurzaamheidstransitie te versnellen in tijden van toenemende institutionele complexiteit, functionele overlappingen en fragmentatie binnen milieudomeinen.

Meer weten?

Neem contact op met onze coordinator Neele van den Bongardt

Follow us on

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam