De structuren en dynamieken in de samenleving onderzoeken: daarom begon Yannick Bleeker met de bachelor Sociologie aan de Vrije Universiteit. “Het heeft me drie jaar gekost om te achterhalen wat sociologie eigenlijk is,” grapt Yannick. “Maar het was een hartstikke leuke zoektocht.”
In het eerste jaar van de studie werd bij Yannick het zaadje geplant om verder te gaan in de onderzoekswereld. Daarnaast gaf hij onderwijs tijdens zijn leerzame tijd als student-assistent en kijkt hij met plezier terug op de statistiekvakken: “Tijdens mijn bachelor heb ik geleerd dat er veel waarde zit in het combineren van kwantitatief met kwalitatief onderzoek,” vertelt Yannick. “Dankzij mijn studie heb ik het vermogen abstracte, maatschappelijke trends snel aan concrete problemen te verbinden.”
Na zijn master ging Yannick zeven jaar geleden aan de slag bij het bedrijf waar hij nog steeds werkt: onderzoeksbureau Regioplan. Overheden, bedrijven en uitvoeringsorganisaties besteden regelmatig onderzoeksvragen uit aan dit soort bureaus. De maatschappelijke impact die hij kan bereiken met zijn werk vindt Yannick belangrijk. “In het politiek-bestuurlijke veld kan het soms over hele andere dingen gaan dan de inhoud. Het is aan ons om te laten zien wat het effect is van beleidsmaatregelen op de leefwereld van mensen. Je kunt die leefwereld zichtbaarder maken.”
De combinatie van onderzoek bij een commerciële organisatie bleek een gouden greep voor Yannick. “Het is een goede carrière voor iemand die houdt van onderzoek doen, maar ook zijn commerciële vaardigheden wil verbeteren.” Belangrijk onderdeel van de baan is namelijk het binnenslepen van opdrachten, want de onderzoeksvraag wordt vaak bij meerdere bureaus uitgezet. Dat ligt Yannick wel, zegt hij grijnzend: “Als je een opdracht binnenhaalt is het feest, en weet je dat ze bij een ander bedrijf zitten te balen.”
Een van de eerste onderzoeken die Yannick coördineerde was grootschalig veldwerk naar de sociale positie van sekswerkers in Nederland. Hij doet het meeste onderzoek op het gebied van werk en inkomen, waaronder sekswerk en prostitutiebeleid. Vaak is hij met wel zes projecten tegelijk bezig, voor verschillende opdrachtgevers. “Een van mijn zwakke punten, maar misschien ook een van mijn beste, is dat ik me niet teveel wil specialiseren,” vertelt Yannick. “Misschien is dat de socioloog in mij: de brede interesse heb ik nooit losgelaten.”
Hij haalt veel voldoening uit dit werk. “Je ontmoet mensen uit delen van de samenleving waar je anders nooit komt,” legt hij uit. “De seksbranche is bijvoorbeeld een ongelofelijk interessant werkveld met veel mooie, schrijnende, pijnlijke en inspirerende verhalen.”
Wie zou Yannick aanraden voor sociologie te kiezen? “Als je een maatschappelijk probleem ziet waar je je boos om maakt en iets aan wil doen: dan is sociologie een goede keus”, vertelt hij. “Maatschappelijke betrokkenheid is een voorwaarde om plezier uit deze opleiding te halen.”