Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wij steunen: het VU Fellowship Programme

Binnen het International Office van de VU worden studenten uit het buitenland op allerlei manieren ondersteund, onder andere door middel van studiebeurzen. VUvereniging doneert per jaar 343.00 Euro, waarvan 213.000 Euro voor het Fellowship Programme, wat 17 studenten in staat stelt om hier te studeren.

Henny Smit vertelt over het VU Fellowship Programme: “Het programma als geheel stelt goed presterende en gemotiveerde studenten uit het buitenland in staat om een masteropleiding aan de VU te doen. Bij de laatste ronde zijn er 97 van de 513 aanvragen toegekend. Studenten moeten een cijferlijst met een gemiddelde van minimaal 8 inleveren, een sterke motivatiebrief en een C.V.. Vervolgens krijgt elke aanvraag van ons een score. Daarna wordt per faculteit nog eens beoordeeld. Dit resulteert in een totaalscore en vervolgens stelt een centrale selectiecommissie van hoogleraren en iemand uit ons bureau de definitieve toewijzing vast.”

Waarin onderscheidt VUvereniging zich van andere geldstromen?
“Op dit moment hebben we studenten uit 31 landen binnen het programma. Dat kan uit EU-landen zijn, of de Verenigde Staten, maar ook India, Bahrein of Bolivia. VUvereniging richt zich op studenten die in eerste instantie net buiten de boot vallen, maar wel aan de gevraagde criteria voldoen. Zo krijgen ze een tweede kans. Daarnaast wil VUvereniging de diversiteit aan de VU versterken. Op studenten uit Zuid-Afrika of Indonesië ligt een focus, maar ook op studenten uit landen die sterk ondervertegenwoordigd zijn. Denk aan Bangladesh, Jamaica, Rusland of Vietnam.”

Zie je zelf studenten?
“Ik zie ze niet dagelijks aan mijn bureau, maar ik ontmoet ze vooral als ze voor hun 2e jaar zaken komen vragen of regelen. Ook zie ik ze bij de evenementen die we voor ze organiseren. Als eerste het welkomstevenement, dan nog een carrièredag en als laatste bij het graduation event.

Het lijkt me soms moeilijk voor ze
“Nou, je moet rekenen dat dit echt goede studenten zijn met een hele sterke drang om er iets van te maken, dus het valt gelukkig vaak erg mee. Waar ze wel moeite mee kunnen hebben is de cultuuromslag. Hier wordt uitgegaan van zelfredzaamheid en vragen stellen. Of op academisch niveau: vragen leren stellen. Dat is niet iedereen gewend. Een Chinees doet wat er van hem verwacht wordt, alles is duidelijk, en je stelt daarbij niet of nauwelijks vragen. Hier moeten ze soms dingen zelf uitzoeken en dan zie je dat ze echt moeten leren om vragen te stellen. De eerste tentamens gaan daarom nog wel eens moeizaam, maar daarna zie je gewenning.

Leuk werk?
“Het zijn over het algemeen blije en gemotiveerde studenten die hun kans in het leven grijpen. Wij helpen ze waar we kunnen en de resultaten liegen er niet om. Om die groep jonge mensen deze extra kans te geven en bij te dragen aan een goede start, dat is heel dankbaar werk!”

Noot van de redactie: in 2017 houden we een interview met een student die door ons wordt gesteund.

Henny Smit

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam