Wat houdt deze studie in?
Maaike: “We willen van eerste generatie migranten weten wat hun ervaringen met de zorg in het VUmc zijn. Zorgverleners hebben soms het gevoel dat de communicatie met deze patiënten niet optimaal verloopt, maar waar ligt dat dan aan? Taal, cultuur, andere dingen? We willen dit graag onderzoeken, omdat dit inzichten gaat opleveren over hoe de zorg beter kan aansluiten bij de behoeften van deze specifieke groep. Dit kunnen we doorvertalen naar het onderwijs, zorgmanagement en de werkvloer. Aandacht voor diversiteit draagt bij aan kwaliteit van zorg.”
Sameen: “Ik ga patiënten interviewen, met een tolk erbij als dat nodig is. Dat interview wordt uitgewerkt in een verslag en de bevindingen worden teruggekoppeld naar de zorgverleners.
Als communicatie een probleem is, hoe kom je dan aan je patiënten?
Maaike: “We richten ons op chronische patiënten die al langer bekend zijn bij ons. De werving voor dit onderzoek gaat via verpleegkundigen. We hebben hiervoor een oproep gedaan binnen het VUmc. Het blijkt dat het onderwerp enorm leeft. Verpleegkundigen kunnen vaak goed inschatten welke patiënten geschikt zijn om uit te nodigen voor een gesprek. Zij spreken deze mensen aan en geven ze informatie over het onderzoek.
Sameen: “We willen de patiënten op alle mogelijke manieren over het onderzoek informeren, niet gehinderd door taalbarrières. Dat doen we met infobrieven in verschillende talen, maar ook via audio voor mensen die moeite hebben met lezen. Gelukkig worden we geholpen door geneeskundestudenten die voor ons de brieven vertalen. Onlangs hebben we een fotoshoot met onze collega’s van P&O gedaan voor een stripverhaal dat we gebruiken bij het uitnodigen van patiënten bij wie geletterdheid een probleem is.
Wat gaan jullie de mensen vragen?
Maaike: “Het is een exploratieve, kwalitatieve studie. Dat betekent dat we geïnteresseerd zijn in de verhalen en ervaringen van patiënten. Alles wat zij kwijt willen over de zorg die ze in het VUmc krijgen telt.”
Sameen: “De kernvraag zal zijn: ‘hoe heeft u uw tijd in het ziekenhuis ervaren?’. Dat kan over het eten gaan, het contact met zorgverleners of informatievoorziening. Maar ook over grotere onderwerpen, zoals het zorgtraject, reanimatie, of euthanasie. We willen graag weten wat minder goed gaat, wat het is dat ze vertrouwen geeft, dat ze zich veilig voelen en een prettig verblijf hebben.”