Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wetenschap en het Virus

Op 25 juni organiseerde VUvereniging de Quiz-Lezing 'Wetenschap en het Virus'. Wetenschappers van de VU en het Amsterdam UMC vertelden in dit programma over hun onderzoek naar het nieuwe coronavirus.

Het programma werd geopend door Chris Polman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het VUmc en bestuurslid van VUvereniging. Hij gaf een korte beschouwing over wat corona voor impact heeft gehad op de medewerkers en processen binnen het ziekenhuis.
Vervolgens kwamen twee projecten uit het Corona Research Fonds in de schijnwerpers: Artificiële Intelligentie (AI) als wapen tegen COVID-19 en onderzoek naar besmettingsrisico’s bij zorgmedewerkers.

Fleuren, arts-assistent en promovendus artificiële intelligentie op de intensive care, vraagt zich aan het begin van de coronacrisis af hoe het verloop van de ziekte is en wat de beste behandelopties zijn. Men kende de ziekte niet, maar er waren inmiddels wel veel medische scans en andere data voorhanden. In samenwerking met tientallen andere ziekenhuizen is hij begonnen om deze data met machine learning te interpreteren om zo tot antwoorden te komen.

Internist-infectioloog Marije Bomers vraagt zich af of zorgmedewerkers die in aanraking komen met coronapatiënten een hoger risico op besmetting lopen dan anderen, en zo ja: welke factoren spelen daarbij een rol? Hiertoe onderzoekt zij drie verschillende groepen ziekenhuismedewerkers met een maandelijkse vragenlijst en bepaling van antistoffen in het bloed.

Heleen Riper, hoogleraar Klinische Psychologie, stond stil bij de mentale gevolgen van de crisis en het bieden van online zorg. Ze vertelde over haar onderzoek naar effectiviteit van psychotherapieën en de implementatie van zorg op afstand, wat ineens een enorme vlucht heeft genomen. Daarbij kwamen ook de vragen en uitdagingen uit het werkveld aan bod. Haar verwachting is dat het GGZ-aanbod in de toekomst niet opeens volledig digitaal is, maar wel meer hybride vormen zal hebben.

Nana de Graaff, hoofddocent Internationale Betrekkingen, sprak tenslotte over globalisering in tijden van corona en erna. De afgelopen maanden hebben getoond waar de zwakke schakels in onze maatschappij zitten die reparatie behoeven. Dat het zonder de staat niet gaat lijkt inmiddels duidelijk.

Het virus en de wetenschap terugkijken

Kijk hier de online bijeenkomst terug

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam