Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Wandkleed helpende handen

Topstukken uit de VU-collecties
Vanaf de jaren dertig tot begin 2000 hebben gereformeerde vrouwen gespaard om de ambities van de Vrije Universiteit waar te kunnen maken. De organisatie van deze 'Vrouwen VU-hulp' lag in handen van vrouwen. Deze actieve bijdrage stond op gespannen voet met het idee van de gereformeerde zuil (waartoe de VU behoorde) dat vrouwen in het huishouden hoorden. Ze hebben echter veel voor de VU betekend. In 1980 bij haar 100-jarig bestaan kreeg de VU van Vrouwen VU-Hulp dit wandkleed bestaande uit vele 'helpende handen' van de achterban.

Vrouwen aan de VU
Decennialang was de VU het domein van de 'mannenbroeders'. Het besturen en uitvoeren was, net als bij de Gereformeerde Kerk en de Anti-Revolutionaire Partij, aan mannen voorbehouden. De plaats van de vrouw was, volgens kerk en partij, in het huishouden en bij de familie. Er was nauwelijks ruimte voor vrouwen binnen de VU en VUvereniging. Pas in de jaren twintig werden mondjesmaat vrouwelijke studenten geaccepteerd. De eerste vrouwelijke docent zou pas na de Tweede Wereldoorlog aantreden.

Sparen uit het huishoudgeld
Tot 1950 werd de Vrije Universiteit volledig gefinancierd door particulieren. Er was nooit voldoende geld om de ambities van de almaar groeiende universiteit waar te maken. Vanaf 1932 werd door enkele vrouwen onder aanvoering van Sibbeltje Verdam-Okma op grote schaal gestart met een inzameling voor de oprichting van een Medische Faculteit. Later werd het doel de laboratoria van Wis- en Natuurkunde, en nog weer later extraatjes als betere toegankelijkheid van het Ziekenhuis voor mindervaliden. De vrouwen legden dubbeltjes en stuivers opzij van hun huishoudgeld en bewaarden die in het beroemde VU-busje. Het coördineren van de spaaractie (legen van de busjes en tellen van het geld) met op het hoogtepunt 115.000 spaarsters werd geheel door vrouwen georganiseerd.

Helpende Handen
Bij het honderdjarig bestaan van de VU in 1980 schonk Vrouwen VU-Hulp dit wandkleed met daarop verbeeld de 'Helpende handen' van de ijverige spaarsters - in alle mogelijke vormen en materialen. Initiatiefneemster was mevrouw J. Bonker-Blotevogel, een van de provinciale vertegenwoordigsters.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam