Je wordt een nummer op de universiteit, hoorde Vera om haar heen toen ze overwoog om na de hbo-opleiding ook een master te halen. Want de functies die haar interesseerden, vroegen meestal een wo-diploma. “Het bleek andersom”, vertelt Vera. “De persoonlijke begeleiding op de VU is juist heel goed. Je bent helemaal geen nummer. Dat was ik ook niet voor de docent die me begeleidde met mijn afstudeeronderzoek over ondermijning. Hij had goede contacten bij de politie voor onderzoeksplekken. Door zijn bemiddeling kon ik onderzoek doen bij de organisatie waarvan ik als kind al droomde.”
Informatie analyseren en duiden
Vanwege de coronacrisis kon Vera weinig fysiek meekijken bij de politie, al had ze het geluk dat ze wel kon meelopen met terreuroefeningen. Dat had een andere docent van de VU voor haar geregeld. Toch deed Vera veel contacten op tijdens het afstudeeronderzoek. Bovendien had ze een goede begeleider binnen de politie die zo tevreden was, dat het uitmondde in een baan. De eerste maanden doorliep ze de noodzakelijke psi-opleiding, politiemedewerker specifieke inzet. Vera: “Mijn huidige werk bestaat eruit dat ik informatie analyseer en duid. Informatie die bijvoorbeeld binnenkomt na meldingen, aangiftes of die een wijkagent doorgeeft. Is het interessant, relevant? Wat kunnen we ermee? Wat ontbreekt nog? Aan de hand van dit soort vragen schrijf ik een plan van aanpak. En bepaal ik wat we nodig hebben, welke acties we moeten ondernemen en welke mensen aangestuurd moeten worden.”
Voor het goed analyseren en duiden in deze job, heeft Vera veel aan de vaardigheden die ze opstak op de VU. “Ik kan beter doorgronden hoe zaken in elkaar zitten, wat de gedachte erachter is. Ik zie een compleet plaatje, ga dieper op zaken in en kan op wetenschappelijk niveau schrijven. De VU-studie was eerst pittig voor me, veel leeswerk. Maar dat wende en ik heb er nu veel aan.”
Een baan met impact
Met haar werk levert Vera een bijdrage aan de maatschappij, wat belangrijk voor haar is. Ze maakt in haar geval de maatschappij veiliger door preventie. Ook nog eens bij een van de grootste organisaties van Nederland, waardoor haar werkzaamheden echt impact hebben. “Het voordeel van zo’n grote organisatie is ook dat er zoveel expertise is. Verder zijn de doorgroeimogelijkheden enorm. Alles wat ik de komende jaren leuk vind, vind ik binnen de politie.”
Studenten geeft Vera het advies om al tijdens de studie hun netwerk uit te breiden. Door bijvoorbeeld net als zij een afstudeeronderzoek voor een organisatie te doen of stage te lopen. “Zo leer je mensen in je vakgebied kennen en zij leren jou kennen. Door het netwerk bij de politie dat ik heb opgebouwd tijdens het afstudeeronderzoek heb ik mijn baan gekregen. Bedenk ook dat de veiligheidswereld populairder wordt. Er is steeds meer animo om erin te werken. Een goed netwerk maakt het makkelijker een interessante baan in dit vakgebied te vinden.”