Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studeren met een functiebeperking

Interview met projectleider Nicky van Oostrum, beleidsmedewerker Studentbegeleiding
In het kader van de Onderwijsagenda 2023-2028 en de landelijk vastgestelde thema’s van de Kwaliteitsafspraken is het Kwaliteitsplan Onderwijs VU ontwikkeld. Dit kwaliteitsplan is tot stand gekomen in nauw overleg met de medezeggenschap. Uit dit kwaliteitsplan zijn verschillende projecten voortgekomen, waaronder dit project: studeren met een functiebeperking. We interviewen projectleider Nicky van Oostrum.

Wat was het belangrijkste doel van jouw project? 
Het belangrijkste doel van het project is om met de kwaliteitsmiddelen de positie en participatie van studenten met een functiebeperking te verbeteren en de toegankelijkheid van het onderwijs binnen de VU te vergroten. VU-studenten met functiebeperking vragen hier duidelijk om en het past bij de ambitie van de VU om te voldoen aan het VN-verdrag Handicap. Toegankelijkheid moet de norm worden, ontoegankelijkheid de uitzondering.

Via de deelprojecten Informatievoorziening, Toegankelijkheid en Studeerbaarheid richten we ons op betere informatievoorziening en het toegankelijker maken van de campus, het onderwijs en toetsvormen.

Welke concrete resultaten heb je bereikt met jouw project?
Het digitale Infopunt 'Studeren met een Functiebeperking' is gelanceerd en speelt een centrale rol in het verbeteren van de informatievoorziening voor zowel studenten als medewerkers. Het monitort de huidige en gewenste situatie en begeleidt VU-medewerkers bij casuïstiek. In samenwerking met de klankbordgroep, diensten en faculteiten werkt het Infopunt aan verbetering. Het project Studeerbaarheid heeft kaders opgesteld voor maatwerk en onderwijsinnovatie, terwijl het project Toegankelijkheid een nulmeting uitvoerde en toegankelijkheidsverklaringen voor de VU-campus en digitale leeromgeving opstelde. Via de workshops 'Canvas studentvriendelijk' leren docenten hun cursuswebsites toegankelijker te maken.

Wat vond je persoonlijk het mooiste of meest bijzondere moment tijdens dit project? 
“Niets over ons zonder ons”. Onze samenwerking met ervaringsdeskundigen ervaren wij als een absolute meerwaarde in het bereiken van een toegankelijke onderwijsomgeving. De leden in de klankbordgroep en in de Universitaire Studentenraad (USR) verrijken ons met inzichten in de noodzakelijke en gewenste verbeterpunten. Samen met de SMF-klankbordgroep heeft de training ‘constructieve vergaderingen met bestuurders’ geresulteerd in een hechte SMF-community én een prachtig gesprek met de rector. Uiteraard is de betrokkenheid van de hele VU-community essentieel om stappen voorwaarts te maken in het optimaliseren van de toegankelijkheid. 

Hoe heeft dit project bijgedragen aan de verbetering van het onderwijs aan de VU?
De bewustwording bij docenten over differentiatie in het onderwijs is gedurende de looptijd van de kwaliteitsgelden gegroeid. Door docenten verschillende tools aan te reiken weten zij succesvol en met simpele aanpassingen hun kennis en vraagstukken toegankelijk te maken waardoor studenten informatie en instructies makkelijk in zich opnemen. Dit draagt bij aan meer studentsucces. De tentamenvoorzieningen, zoals het dragen van oordoppen en het gebruik van voorleessoftware, zijn laagdrempelig beschikbaar gemaakt en de capaciteit van de voorzieningenzaal is verhoogd. Aan de hand van WCAG-richtlijnen zijn verbeteringen aangepast aan bijvoorbeeld het Leermanagementsysteem Canvas zodat deze voldoet aan de toegankelijkheidseisen, ook opgenomen hoorcolleges en webcontent worden voorzien van ondertiteling. Alle initiatieven dragen bij aan het verlagen van de drempels, zodat studenten volwaardig kunnen deelnemen aan het onderwijs.

Portretfoto van Nicky van Oostrum

Alle projecten binnen het Kwaliteitsplan Onderwijs VU

Meer informatie en contact

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Isabella van Ophem via i.m.m.j.van.ophem@vu.nl

Of bel Isabella van Ophem op telefoonnummer +31 20 598 85488

Contactpersoon

  • Isabella van Ophem
  • Programmamanager Kwaliteitsplan Onderwijs VU
Portretfoto van Isabella van Ophem

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam