Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Silvester Draaijer

Silvester Draaijers passie: ict zinvol inzetten in het onderwijs

Denk je aan onderwijsinnovatie en online onderwijstoepassingen dan denk je aan Silvester Draaijer, programmamanager bij de VU Onderwijswerkplaats, onderdeel van VU Centre for Teaching & Learning (VU CTL). Je zou hem één van de toetsexperts van de VU kunnen noemen.

Silvester heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft: een praktische engineering-studie. Vanaf 1993 werkt hij in het hoger onderwijs, als docent en – in verschillende functies – als beleidsmedewerker op het gebied van ict, onderwijs en onderwijsinnovatie. “In 2016 ben ik gepromoveerd op toetsing. Ik onderzocht hoe docenten toetsvragen ontwierpen en hoe je hen daarbij kunt ondersteunen.”

Initiator VU Network for Teaching & Learning
Zijn interesses en ervaring komen samen in VU Network for Teaching & Learning1, dat Silvester in 2019 heeft opgezet, samen met Gerhard van de Bunt. Het VU Network for Teaching & Learning, ook wel VU Onderwijswerkplaats, bundelt als netwerkorganisatie de krachten met de VU-onderwijsgemeenschap. Het netwerk zet zich op verschillende manieren in voor onderwijsvernieuwing en ondersteunt docenten bij de toepassing. “Er was één centrale plek nodig waar docenten terecht konden,” vertelt Silvester. “Een docent hoeft niet zelf naar oplossingen en ondersteuning te zoeken, maar kan bij ons terecht.”

Naast onderwijsvernieuwing stimuleert het VU Network for Teaching & Learning een positieve onderwijscultuur. Silvester: ”De boodschap dat onderwijs ontzettend leuk en waardevol is dragen wij op alle mogelijke manieren uit.”

Hybride onderwijs goed aanpakken
Corona was een vliegwiel voor het netwerk, vertelt Silvester. “Het werd plotseling belangrijk dat mensen elkaar online snel konden vinden. Precies op dat moment waren wij klaar met de software om mensen daarmee te helpen. We konden iedereen trainen en gaven veel workshops. Bijvoorbeeld: hoe ga je om met Zoom en met online Mentimeter? Hoe zorg je voor een goede inclusieve sfeer online? We gaven veel adviezen over hoe je hybride onderwijs goed aanpakt.”

Adviseren met wetenschappelijke kennis
“Ons werk kwam toen in een stroomversnelling. Toen hybride onderwijs goed liep, werd gekeken wat daar structureel aan verbeterd kon worden. Wij doen dat ‘non-normatief’: we zwaaien niet met het vingertje, maar adviseren vanuit wetenschappelijke kennis. Dat werkt.”

“Het is elke keer weer interessant om nieuwe dingen te ontdekken,” aldus Silvester. “Vanuit mijn eigen ervaringen als docent wil ik het werk voor andere docenten makkelijker maken met ict-toepassingen. Om in het brede domein van onderwijs iets voor elkaar te krijgen, moet je veel verschillende dingen kunnen. Je moet een visie hebben en weten van didactiek en technologie, omgaan met ict-docenten, ict-processen, inkoop, security, AVG en bestuurlijke besluitvorming. Bij het VU Centre for Teaching & Learning hebben we dat allemaal in huis.”

Wil je meer weten, of in contact komen met Sil? Mail dan naar onderwijswerkplaats@vu.nl. Of kom langs bij NU 1A-25.

1Per 1 mei 2023 bundelden LEARN! Academy en de VU Onderwijswerkplaats hun krachten en opende het nieuwe Centre for Teaching and Learning (CTL) haar deuren. Met het samenvoegen van de expertise van LEARN! Academy en de VU Onderwijswerkplaats, is het CTL een centrum voor het uitwisselen van kennis, ideeën en ervaringen over onderwijsontwikkeling aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Portretfoto van Silvester Draaijer