Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Roberto Luis Martins

Gepassioneerd conservator
In zijn jeugd was de museumwereld geen vanzelfsprekendheid voor Roberto Luis Martins. Nu is hij gepassioneerd conservator en organiseert hij verfrissende tentoonstellingen voor musea. Deze tentoonstellingen kunnen soms schuren, omdat Roberto beladen onderwerpen niet schuwt. Maar zo komt het gesprek op gang en kan er verbinding ontstaan.

Op Roberto’s cv prijken diverse musea en tentoonstellingen waaraan hij verbonden is of verbonden is geweest. Als stagiair, trainee en later als conservator. Zoals het Centraal Museum in Utrecht en het Nationaal Museum van Wereldculturen, maar ook kleine instellingen als het OSCAM en Imagine IC (Amsterdam Zuidoost). Verder is hij community manager van het online mode-erfgoedplatform Modemuze.nl. Met zijn biculturele achtergrond verwoordt hij een stem die tot voor kort nauwelijks tot de museumwereld doordrong. Mode en verbinding zijn de rode draad.

Musea toegankelijker maken

“De museumwereld voelde voornamelijk als een wit elitair instituut waar mijn verhaal en de verhalen van veel mensen met een migratieachtergrond ontbraken. Al is er sinds mijn bachelor veel veranderd,” vertelt Roberto. “Mijn doel is musea toegankelijker maken voor iedereen. Met verfrissende tentoonstellingen ga ik op zoek naar koppelingen die er op het eerste oog niet zijn, maar die je pas ziet als je verder kijkt. Ik bied een podium voor beladen onderwerpen waardoor gesprekken op gang komen. Zodat bezoekers met elkaar het gesprek beginnen, naar elkaar luisteren en erachter komen dat ze het onderwerp zo nooit bekeken hadden. Ik zie mezelf als een verbinder.” 

Roberto belandde in de museumwereld door zijn studie aan de VU. Hij deed de bachelor Media, Kunst, Design en Architectuur, gevolgd door de master Curating Art & Cultures aan de VU en UvA. Het vak Modegeschiedenis en -Theorie tijdens de bachelor prikkelde zijn interesse. “Ik leerde over hoe gelaagd mode en stijl zijn, en dat het een directe uitdrukking is van tijd en plaats. De manier waarop we ons kleden vertelt zo veel over hoe we ons sociaal uitdrukken.” 

Stages zijn super cruciaal

Zijn hele studie volgde Roberto meer vakken en stages dan minimaal vereist zijn, gretig om zijn kennis te verbreden. Het eerste jaar nam hij zelf al het initiatief voor een stage en hij heeft er meerdere gevolgd. Zoals de stage bij het Centraal Museum in Utrecht waar hij vanuit onderzoeksperspectief meewerkte aan de tentoonstelling Uit de Mode. “Stages zijn super cruciaal. Je krijgt de kans de theorie toe te passen in de praktijk. Je bouwt tegelijkertijd een netwerk op, ook essentieel.”

De discipline van een opleiding kan hij iedereen aanraden: “Je leert projectmatig werken, scherp denken, omgaan met deadlines en kritiek, en hoe je in een groep samenwerkt. Dat is de meerwaarde. Ik hoor soms mensen zeggen dat ze wel een cursus op YouTube volgen. Maar dan ontbreken vaardigheden die je leert tijdens een universitaire studie.”

A seat at the table

Roberto is sinds 2021 lid van de Naamgevingscommissie Openbare Ruimte Almere die nieuwe straten en pleinen in zijn woonplaats van een naam voorziet. “Zo eervol! Als ik terugdenk aan de momenten waarop ik leerde over Amsterdamse straatnamen, waarom de Herengracht bijvoorbeeld zo heet. Nooit gedacht dat ík nu in een positie ben waarin ik straatnamen mede mag bedenken. Een enorm privilege.” 

Fotograaf: Almicheal Fraay

Roberto Luis Martins, alumnus Media, Kunst, Design en Architectuur

"De manier waarop we ons kleden vertelt over hoe we ons sociaal uitdrukken."

Waar heeft de opleiding Media, Kunst, Design en Architectuur ons gebracht?

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam