Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Prof. Dr. Luuk Visscher

Afdeling Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen
Prof. Dr. Luuk Visscher richt zich op de ontwikkeling en toepassing van multischalige en multilayer-methoden voor de beschrijving van complexe moleculaire systemen.

ijn onderzoek kan worden onderverdeeld in drie belangrijke thema's die hieronder kort worden besproken.

Subsyteem Methoden gebaseerd op Dichtheidsfunctionaaltheorie

In dit programma ontwikkelen en passen we subsystembenaderingen toe die verschillende kwantum- en klassieke mechanische methoden verbinden. Met behulp van de dichtheidsfunctionaaltheorie (DFT) als unificerende theorie, werken we aan methoden waarbij lokale elektronische eigenschappen worden berekend met nauwkeurige gekoppelde cluster-methoden, terwijl de elektronische structuur van de omgeving wordt behandeld met een DFT- of benaderende DFT-aanpak. Dit versnelt niet alleen berekeningen met een factor van orde, maar behoudt ook een lokaal beeld dat de overdracht van resultaten naar model Hamiltoniaanse benaderingen vergemakkelijkt. Dit maakt multischalige benaderingen mogelijk voor de modellering van complexe systemen in een breed scala van onderzoeksgebieden; voorbeelden zijn enzymatische katalyse, virtuele screening van farmaceutisch actieve verbindingen en lichtopvang, waarbij respectievelijk reactiesnelheden, bindingsaffiniteiten en excitonische koppelingen de input vormen voor modellen die op hogere lengte- en tijdschalen worden gebruikt.

Verminderen van de tijd tot oplossing van computermodellen

In dit onderzoeksveld werk ik nauw samen met het interne SCM-bedrijf en computerwetenschappers om de snelheid en numerieke nauwkeurigheid van DFT-gebaseerde modellering te verbeteren. We hebben onlangs onze op Python gebaseerde scriptomgeving voor multischalige computationele workflows uitgebreid om automatisch parallelisme te benutten. Dit maakt gebruik van de relatief goedkope middelen die beschikbaar zijn in rekengroepen.

Om de tijd die aan individuele berekeningen wordt besteed te verkorten, werken we bovendien samen met Oak Ridge National Laboratory om algoritmen te ontwikkelen die kunnen opschalen naar de duizenden processorcores die beschikbaar zijn in de volgende generatie supercomputers. Dit wordt gecombineerd met de ontwikkeling van algoritmen die geschikt zijn voor GPU-versnelling, zoals die worden aangetroffen in zowel supercomputers als desktopcomputers.

Een spannend nieuw onderzoeksveld in dit domein betreft het onderzoeken van kwantumchemie-algoritmen die kunnen worden uitgevoerd op kwantumcomputers. Hierbij overwegen we samengestelde methoden waarbij een anders onoplosbaar elektroncorrelatieprobleem kan worden opgelost met behulp van een kwantumcomputer, terwijl een ander deel van de berekening wordt uitgevoerd met een conventionele computer.

Klik hier om terug te gaan naar de onderzoeksgroep Theoretische Chemie

Ontwikkeling en toepassing van relativistische computationele chemietechnieken

Standaard kwantumchemische technieken zijn niet geschikt voor hoge-precisie berekeningen van moleculen die zware elementen bevatten, omdat het sterke elektrostatische potentieel in de nabijheid van de nucleï vormen de elektronen tot snelheden die de lichtsnelheid benaderen. De relativistische kwantumtheorie van Dirac beschrijft dit hoge-snelheidsregime op de juiste manier en kan worden gebruikt om een algemener kwantumchemisch kader te ontwikkelen. In een langdurige Europese samenwerking werken we aan de ontwikkeling van relativistische methoden, met een focus op methoden die een nauwkeurige behandeling van elektroncorrelatie-effecten mogelijk maken. In samenwerking met gebruikers van ons DIRAC-programmasysteem heb ik gewerkt aan een breed scala van onderwerpen (metrologie, kwantumcomputing, nucleaire quadrupoolmomenten, hoofdgroepmetaalclusters) waarvoor het gebruik van uiterst nauwkeurige elektronische structuurmethoden cruciaal is. In mijn eigen groep richt ik me voornamelijk op toepassingen in de actinide-chemie, een veld dat pas net toegankelijk is geworden voor nauwkeurige kwantumchemische modellering. We zijn nu in staat om chemische nauwkeurigheid te bereiken door gebruik te maken van multireferentie gekoppelde cluster-technieken op basis van een relativistische Hamiltoniaan. Met onze ontwikkeling van efficiënte algoritmen en vooruitgang in computertechnologie is het tegenwoordig mogelijk om realistische systemen te bestuderen, en we werken samen met toegepaste theoretische groepen (in de VS, Duitsland en Frankrijk) om verschillende aspecten van de actinide-chemie te bestuderen.

Voor meer informatie over mijn CV en nevenactiviteiten lees Luuk Visscher — Vrije Universiteit Amsterdam (vu.nl)

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam