Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Annemarie van der Waarde, Angelique Bruné en Sherida Marshall, leraren in het vo en po

Annemarie van der Waarde, Angelique Bruné en Sherida Marshall hebben de opleiding Procesbegeleider Lesson Study gevolgd. Hoe hebben zij de opleiding ervaren?

Op de foto bovenste rij van links naar rechts: Angelique Bruné, Annemarie van der Waarde, Puck Visser, Keshia Kolleman, Wilma Jongejan. Onderste rij van links naar rechts: Anna Kaal, Sherida Marshall en Marlous Nijman.

Annemarie van der Waarde, schoolopleider (primair onderwijs)
“Op onze school hebben we een Lesson Study traject gedaan in het kader van Samen Professionaliseren. Ons doel is dat de onderzoekende Lesson Study-houding schoolbreed een gewoonte wordt en ik ga dit begeleiden. Het proces verloopt beter als je structuur aanbrengt en het team meeneemt in het hoe, wat en waarom. Tijdens de opleiding met elkaar oefenen was heel fijn en heb ook veel gehad aan alle achtergrondinformatie en literatuur.
Mijn collega’s zijn enthousiast, door Lesson Study borrelen er allerlei ideeën op, het zorgt voor een andere mindset. We gaan vanuit de Cito-resultaten ermee aan de slag. Als leerkrachten hebben we weliswaar al veel op ons bordje liggen, maar deze opschaling past heel goed in de schoolontwikkeling. Het sluit naadloos aan op wat we al doen: het kind in beeld brengen, kijken wat de groep heeft gepresteerd en of dat aansluit bij de verwachtingen.”

Angelique Bruné, docent natuur- en scheikunde (voortgezet onderwijs)
“Ik heb meegedaan aan een Lesson Study cyclus en werd gevraagd om voor onze school de opleiding te doen. Door de opleiding realiseer ik me dat ik ook echt de theoretische basis nodig heb om een sterke procesbegeleider te kunnen zijn. Je moet bijna letterlijk een paar stappen achteruit doen. Licht sturen, geduld hebben en begeleiden. Ik wil volgend schooljaar bereiken dat iedere docent op de bovenbouw een Lesson Study traject heeft gedraaid, ook de praktijkvakken. Een collega stuurde mij een bericht na 1e bijeenkomst van een cyclus: “Geweeeeldig”! Dat wil ik eigenlijk bij al mijn collega’s bereiken, lijkt me fantastisch!”

Sherida Marshall, leerkracht en schoolcoördinator (primair onderwijs)  
“Fijn aan de opleiding vond ik het samen oefenen en kijken, reflecteren op je eigen handelen en manier van communiceren, en leren omgaan met weerstand. Ik ben zelf heel gedreven, maar moet daar ook anderen in kunnen meenemen. De opleiding en ook zeker de intervisie heeft me daar handvatten voor gegeven. Waar ik op inzet is dat je, als je met Lesson Study aan de slag gaat, aan elkaar laat zien wat je kunt en kent. Delen is immers vermenigvuldigen. En het mooiste is: uiteindelijk pakt de leerling de winst!”

Bekijk hier de deeltijdopleiding Procesbegeleider Lesson Study

procesbegeleiders lesson study

Meer verhalen over de opleiding Procesbegeleider Lesson Study