Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ontregelende ervaringen delen en nieuwe perspectieven vinden

Christa Anbeek, bijzonder hoogleraar remonstrantse theologie
Wat is de diepere betekenis van ons leven? Hoe kun je je verhouden tot alles wat je niet onder controle hebt? Kun je vol overgave je leven leven, terwijl je weet dat je leven heel kwetsbaar is en alles van de ene op de andere dag anders kan zijn?

Het zijn vragen die in de opleiding volop aandacht krijgen en die je via  dialogisch leren, het luisteren naar elkaars verhaal en elkaar leren begrijpen, leert toepassen.

Christa Anbeek schreef verschillende boeken die voornamelijk zware thema’s behandelden waar de kunst van het overleven uitgediept werd. Leven, lijden, dood en suïcide. Christa Anbeek: Met ‘Voor Joseph en zijn broer: van overleven naar spelen en andere zaken van ultiem belang’, zette ik de stap naar levenskunst. In mijn leven en familie speelden dood en vooral suïcide een bepalende rol. Ik vond het zwaar om ook in mijn werk alsmaar met deze thema’s bezig te zijn en zocht naar hoe ik een draai kon maken naar plezier scheppen in het leven, ook al weet je dat van de ene op de andere dag alles anders kan zijn.

Met het schrijven van het boek en het maken van het dialoogspel 'Tussen zon en maan' stapte ik als het ware een ander hoofdstuk van mijn leven in. In het co-creatie proces met de mensen van de Hogeschool voor de Kunsten voegden we spelelementen toe aan het logboek van ‘Voor Joseph en zijn broer’, en ontstond er een werkvorm die anders was dan ik tot dan toe in mijn boeken had neergezet. Het samenwerken met een partij uit een totaal andere discipline, werkte verrijkend.

De meeste mensen hebben geen zin om te praten over kwetsbaarheid, maar als er een spel op tafel ligt, is er direct ook nieuwsgierigheid. Het spel biedt een andere manier om over dood, rouw en ontregelende gebeurtenissen te praten. Deelnemers kunnen op een gelijkwaardige manier met elkaar in gesprek gaan.

Als er in je leven ontregelende gebeurtenissen spelen kun je naar een psycholoog of een rouwtherapeut en dat is vaak een op een. Terwijl er juist samen en in een groep andere dynamieken en mogelijkheden zijn. In het spel gaat het niet om het vinden van dé oplossing, het gaat om ervaren en voelen en dat je leert je ontregelingen onder woorden te brengen. In zeven stappen word je geholpen met het vertellen van je verhaal.

Christa Anbeek: Ik hoop dat er verbindingen ontstaan tussen de mensen en dat we leren om met elkaar over minder mooie momenten te praten. Dat we begrijpen en weten dat die bij het leven horen en dat je ook weer hoop en perspectief kunt krijgen.

Bekijk de filmpjes over Tussen zon en maan

Een groep jongeren in gesprek

We delen nou eenmaal liever mooie herinneringen dan moeilijke momenten, terwijl juist daar zoveel ‘samenzijn’ en kracht te ervaren is.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam