Tijdens je stage deed je onderzoek naar het verband tussen de leefstijl van Ghanese migranten en diabetes. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Ik deed onderzoek naar de verbanden tussen verschillende fysieke activiteiten, zoals werk, reizen en vrije tijd, en het wel of niet hebben van Diabetes Mellitus type 2. Hierbij was het interessant om te kijken of er verschil was tussen Ghanese migranten die in Europa wonen en inwoners van stedelijke- en plattelandsgebieden in Ghana. We wilden achterhalen of het uitvoeren van een bepaalde fysieke activiteit, of het wel of niet zijn van een migrant, meer of minder effect heeft op deze vorm van suikerziekte. Dit onderzoek focuste op de leefstijldeterminant fysieke inactiviteit. Dit is van belang want de prevalentie van diabetes type 2 stijgt wereldwijd samen met de stijging van fysieke inactiviteit. Migrantgroepen in Europa en bevolkingsgroepen in lage- en middeninkomenslanden ondervinden hiervan de meeste negatieve gevolgen.”
Op welke manier draagt dit onderzoek bij aan de verduurzaming van de gezondheidszorg?
“Bij de RODAM studie worden risicofactoren van genetica tot omgeving onderzocht om interventieprogramma’s, diagnose- en behandelingsstrategieën te bevorderen. 40 jaar geleden was diabetes type 2 nauwelijks aanwezig in Afrika, maar vandaag de dag is het een groot gezondheidsprobleem. Daarom willen we vanuit het perspectief van de duurzame gezondheidszorg een beter begrip krijgen van dit probleem en daarmee inzetten op preventieprogramma’s. Daarnaast wordt het behalen van voldoende beweging steeds moeilijker door allerlei ontwikkelingen, zoals automatisering van de industrie, meer autogebruik en de opkomst van beeldschermgebruik door digitalisering. Duurzaamheid is van groot belang, zowel in het voorkomen van ziektes als in het werken aan een duurzame leefomgeving.”
Heb je nog tips voor aankomende studenten die zich willen richten op duurzaamheid binnen de gezondheidszorg?
“Gezondheid is verweven in alles wat we doen en in elke omgeving, dat gaat bewust en onbewust aan ons voorbij. De duurzaamheid van gezondheid heeft dus onze urgente aandacht nodig. Ik denk dat er heel veel verschillende vlakken zijn in de duurzame gezondheidszorg waarin je jouw specifieke interesses kunt vinden en daarmee aan gezondheidsbevordering kunt bijdragen. Naast de vele specifieke mogelijkheden, blijft het bredere plaatje wat mens en maatschappij verbindt belangrijk. Deze kijk op gezondheid is naar mijn idee wat deze richting zo leuk maakt."
Spreekt dit onderwerp je aan? In de specialisatie Duurzame Gezondheid en Zorg binnen de bachelor Gezondheid en Leven richt je je op hoe ons zorgsysteem is ingericht. Je kijkt enerzijds naar ecologische, sociale en economische effecten van ons zorgsysteem. Anderzijds bestudeer je de samenhang tussen onze gezondheid en de gezondheid van onze planeet. Meer informatie vind je op vu.nl/gezondheidenleven.