Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Merel Gerritse

De juiste studie kiezen was voor Merel een hele opgave. Met een interesse in aardrijkskunde, geschiedenis, het Midden-Oosten, diverse talen en rechten was het moeilijk een keuze te maken. Ze vond het eigenlijk allemaal interessant. Tot een familielid haar Law in Society tipte. ‘Ik kende de studie nog helemaal niet, dus ik bezocht de opleidingspagina. Mijn eerste gedachte? Ik wist niet dat ik hier naar op zoek was, maar hier ben ik naar op zoek’.

Kleinschalig

Merel wist al langer dat ze rechten interessant vond, maar een traditionele rechtenstudie sprak haar minder aan. ‘De traditionele rechtenstudies zijn vrij massaal opgezet, met een groot aantal studenten en werkgroepen’. Het kleinschalige karakter van Law in Society paste beter bij haar. Ook de selectieprocedure was voor haar een pluspunt. ‘Ik vond het fijn om te weten dat ik in de collegezaal kwam met gelijkgestemden die dezelfde interesses en motivatie hebben’.

Multidisciplinair

Daarnaast sprak het multidisciplinaire karakter van de studie haar aan. ‘Ik vind het leuk dat je niet alleen het recht bestudeerd, maar ook vakken krijgt als criminologie en psychologie. Hierdoor ontwikkel je een veel bredere blik’. Law in Society was voor Merel naar eigen zeggen de oplossing voor haar brede interesse ‘probleem’. ‘LiS is een interdisciplinaire studie, maar wel met een duidelijke focus. Je wordt namelijk opgeleid als jurist. Of je kunt rechter of advocaat worden als je tijdens of na je studie het aanvullende programma Civiel Effect volgt. ‘Zo hoef je geen traditionele rechtenstudie te volgen en kan je alsnog een togaberoep uitoefenen’.   

Civiel Effect

Voor Merel bleek de studie LiS in combinatie met het Civiel Effect de beste oplossing. ’Ik wilde de optie voor een togaberoep nog niet uitsluiten, maar ik wilde ook graag een studie volgen waar ik blij van werd.’ Daarom volgde Merel na afronding van haar bachelor LiS het aanvullende programma Civiel Effect. ‘Als je een togaberoep wilt uitoefenen, moet je voldoen aan een aantal door de praktijk opgestelde eisen. Omdat LiS een interdisciplinaire studie is, volg je niet alle juridische vakken die je moet volgen om een togaberoep te mogen uitoefenen. Die vakken kan je alsnog halen door het Civiel Effect te volgen tijdens of na de bachelor Law in Society. Daarna volg je nog een juridische master (LLM). Het geeft je formeel dezelfde uitgangspositie als een student die een klassieke rechtenstudie heeft gevolgd, alleen heb je eigenlijk nog een extra bachelor op zak die je een veel bredere blik geeft dan enkel het (Nederlandse) recht alleen.’

Ondanks dat het Civiel Effect een uitdagend programma is, was het voor Merel de beste route. ‘’Voor mij is het een goede oplossing, want ik denk dat ik een meer traditionele rechtenstudie minder leuk had gevonden. Op deze manier kon ik alle rechtenvakken in één jaar volgen binnen het Civiel Effect programma. Bovendien houd ik wel van een uitdaging.’'

Toekomst

Merel gaat na haar bachelor nog een master doen. Een specifieke baan heeft ze nog niet in gedachten. ‘Ik weet nog niet precies wat ik na mijn master ga doen, maar ik zou graag mijn kennis en vaardigheden inzetten om een verschil te maken voor mensen die minder privileges hebben dan ik. Ik zou voor de overheid willen werken, voor een gemeente of een ministerie. Maar ik vind onderzoek ook erg leuk, dus ik sluit een meer onderzoekende functie zoals gerechtsjurist bij de Rechtbank of de Hoge Raad ook niet uit’.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam