Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Meet the scientist: Pascal Vermeeren

dr. Pascal Vermeeren is assistent professor of Theoretische Chemie

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Pascal Vermeeren, universitair docent Theoretische Chemie. Ik ben geboren en getogen in een klein dorpje tussen Amsterdam en Schiphol. Het afgelopen jaar woon ik in Amsterdam-Noord samen met mijn partner en onze drie katten. We hebben een 18-jarige grijze kat, een 5-jarige sneeuwschoenkat en een 1-jarige, nogal stevige Maine Coon.

Wat is jouw expertisegebied en waarom heb je voor dit onderzoeksgebied gekozen?

Als theoretisch chemicus bestudeer ik de fundamentele principes die chemische bindingen en reactiviteit op oppervlakken sturen, op het niveau van atomen en elektronen. De vraag "Waarom is chemie zoals het is?" heeft me sinds mijn studietijd gefascineerd en is me door mijn academische carrière blijven volgen. Theoretische chemie biedt ons de tools om deze vraag te beantwoorden. In mijn lab ontwikkelen we kwantumchemische modellen om de fysieke mechanismen achter chemische processen op oppervlakken te begrijpen, zoals de productie van groene waterstof met enkelvoudige katalysatoren. Dit onderzoek is gericht op duurzamere chemische transformaties.

Wat inspireerde je om een wetenschappelijke carrière na te streven, en hoe is die motivatie in de loop van de tijd veranderd?

Vanaf jonge leeftijd was ik nieuwsgierig naar hoe dingen werkten, dankzij mijn vader, die elektricien was. Ik knutselde graag met elektrische apparaten om te zien hoe ze in elkaar zaten. Mijn passie voor theoretische chemie ontstond tijdens een cursus Computationele Chemie aan de VU (Vrije Universiteit Amsterdam). Het afleiden van nieuwe chemische theorieën uit kwantumchemische berekeningen om het gedrag van moleculen en reacties te begrijpen, inspireert me nog steeds. Daarnaast haal ik veel energie uit lesgeven en het begeleiden van de volgende generatie chemici. Als voorzitter van de outreach-commissie bij de afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen wil ik toekomstige studenten laten zien hoe belangrijk chemie, en in het bijzonder theoretische chemie, is bij het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen.

Welke rol spelen samenwerking en interdisciplinaire benaderingen in je werk?

Samenwerking en interdisciplinariteit zijn essentieel, vooral bij het aanpakken van complexe mondiale uitdagingen. Door samen te werken met wetenschappers buiten ons vakgebied, krijgen we waardevolle inzichten en expertise. In de chemie is de synergie tussen theorie en experiment onmisbaar. Ik pleit voor een theoriegedreven aanpak, waarbij kwantumchemische berekeningen ons helpen om moleculaire architecturen en voorwaarden voor chemische transformaties te ontwerpen. Deze berekeningen bieden richting aan experimenten, zodat we efficiënter resultaten kunnen behalen zonder te veel afhankelijk te zijn van tijdrovende trial-and-error-methodes.

Hoe draagt jouw werk bij aan bredere maatschappelijke of mondiale uitdagingen?

Hoewel mijn onderzoek fundamenteel gericht is op het begrijpen van chemische processen op oppervlakken, heeft het grote implicaties voor mondiale uitdagingen, zoals hernieuwbare energie. In mijn lab onderzoeken we bijvoorbeeld hoe de structurele en elektronische eigenschappen van enkelvoudige katalysatoren de productie van groene waterstof beïnvloeden. De inzichten uit dit onderzoek helpen bij het ontwikkelen van nieuwe, duurzame katalysatoren voor hernieuwbare energie. Ik geloof dat fundamenteel onderzoek cruciaal is bij het aanpakken van bredere maatschappelijke en mondiale problemen.

Vertel ons iets wat we niet over je weten. Hobby’s, interesses...

Ik ben een grote voetbalfan en hou zowel van spelen als kijken. Elke donderdagavond speel ik een 5-tegen-5-wedstrijd met hetzelfde team waar ik al meer dan 15 jaar mee speel. Net als Niels Bohr, een van de pioniers van de kwantumtheorie, sta ik in het doel. Voetbal helpt me om te ontspannen en me te concentreren op één taak: het voorkomen van doelpunten. Mijn partner, Suna, en ik kijken ook graag horrorfilms om te ontspannen, en we brengen vaak tijd door in de natuur om te wandelen en even aan de stad te ontsnappen.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam