Carrière
Het wetenschappelijke onderzoek van Marjo de Theije richt zich op de culturele, sociale, economische en milieuaspecten van mijnbouw. Het grootste deel van haar onderzoek richtte zich op kleinschalige goudwinning in het Amazonegebied, met name in Brazilië en de Guianas, maar zij heeft ook veldwerk gedaan in Bolivia en samengewerkt met onderzoekers in Colombia en Peru. In Suriname en Frans-Guyana werkt zij met de Braziliaanse migrantenmijnwerkers en de Aluku en Ndyuka marronbevolking in de goudvelden.
De Theije werkte met een Braziliaans onderzoeksteam inhet onderzoeksproject Gold Matters, waarin ze onderzocht hoe goudwinningspraktijken zijn ingebed in het Amazonegebied. Wat zijn de mogelijkheden voor een transitie naar sociale, economische en ecologische duurzaamheid van de kleinschalige goudwinning? Ze deed ook onderzoek naar de grensoverschrijdende sociale en economische gevolgen van de Venezolaanse crisis in de Braziliaanse deelstaat Roraima en de Venezolaanse provincie Bolívar. Eerder leidde ze het onderzoeksproject GOMIAM, waarin partners uit vijf Amazone landen verschillende sociale, economische en technologische aspecten van de goudwinning bestudeerden en vergeleken. Lees meer over haar onderzoek op haar wetenschapsprofiel.
Loopbaan bij de VU
Marjo de Theije is sinds 2023 hoofd van de afdeling Sociale en Culturele Antropologie. Ze heeft veel Master en PhD kandidaten begeleid met onderwerpen gerelateerd aan religie, sociale bewegingen en democratisering en ze is nog steeds beschikbaar voor dergelijke onderzoeksprojecten. Projecten over mijnbouw, culturele, economische en technologische aspecten van de winning en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, daarmee samenhangende migratie en duurzaamheid in bredere zin interesseren haar het meest.
Wat hoop je bij te dragen aan de nieuwe faculteit?
Marjo de Theije: 'Antropologie is bij uitstek de discipline die een brug slaat tussen de sociale wetenschappen, geesteswetenschap en religiestudies.'