Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Magisch fossiel: gevonden en teruggevonden

Tijdens een excursie langs de west- en zuidkust van Engeland vond VU-geoloog Simon Troelstra samen met zijn team van onderzoekers een halfronde steen. Toen die doormidden werd geslagen en keken ze verbaasd naar de inhoud.

Toen ik eind jaren zestig van de vorige eeuw aan de VU studeerde, herbergde De Boelelaan 1085 het Instituut voor Aardwetenschappen. Toendertijd arriveerde er ieder jaar nog maar een klein aantal studenten zodat buitenlandse excursies gezamenlijk met de UvA- en UU- zusterfaculteiten werden uitgevoerd.

Gevonden
Een van die excursies voerde langs de west- en zuidkust van Engeland waar allerlei geologische formaties prachtig zijn ontsloten. Een van de excursiepunten was de kustsectie bij Lyme Regis, waar gesteenten uit de Lias, van zo’n 180 miljoen jaar geleden, toegankelijk zijn. De Lias maakt deel uit van het Jura tijdperk, waarin een grote diversiteit aan dinosaurussen op aarde rondliep. De sectie is beroemd vanwege het feit dat Mary Anning (1799-1847), hier het eerste complete skelet vond van een ichthyosaurus, een zwemmende saurier. Nog steeds is het een geliefde vindplaats van fossielen.
Tijdens de excursie werd een halfronde steen doormidden geslagen en keken we verbaasd naar de inhoud: een soort bot of tak, met daaromheen kleine schelpjes en hier een daar een prachtig schaaltje van een ammoniet, een inktvisachtige. Veel tijd om na te genieten was er niet, de professor nam de steen in beslag voor de VU-collectie en ik heb hem daarna nooit meer teruggezien.

Teruggevonden
Toen ik in de jaren ’90, inmiddels werkzaam aan het Instituut voor Aardwetenschappen, gevraagd werd om oude collecties opgeslagen in de krochten van het W&N gebouw te evalueren, kwam ik tot mijn grote vreugde de Lyme Regis steen weer tegen. Sindsdien prijkt hij op mijn bureau en af en toe gebruikte ik hem om studenten die gezakt waren voor hun tentamen paleontologie het verhaal achter de steen te laten reconstrueren. Zelf was ik daar na al die tijd ook achter gekomen.

Magisch…
In het midden van de steen ligt een tak, die blijkbaar van een boom was afgebroken en via een riviertje in zee terecht gekomen. De tak bleek een prima vehikel voor de aangroei van schelpdiertjes. Gezamenlijk dreven ze de zee op, totdat de belasting te groot werd, de tak zijn drijvend vermogen verloor en naar de zeebodem zakte. Af en toe daalden daar ook lege schaaltjes van ammonieten neer. Langzamerhand werd alles afgedekt door sediment waardoor de verschillende elementen van land, kust en zee gebroederlijk fossiliseerden. Lang bleef hun geschiedenis in steen verborgen; opeens is daar het verhaal van een eenvoudige gebeurtenis die 180 miljoen jaar geleden plaatsvond.  Magisch.

'Opeens is daar het verhaal van een eenvoudige gebeurtenis die 180 miljoen jaar geleden plaatsvond.  Magisch.'

Collectieverhalen VU-erfgoed

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam