Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Koen Pasman, webontwikkelaar bij Tesla

In 2009 behaalde Koen Pasman zijn masterdiploma in Artificial Intelligence, en hoewel hij veel aan zijn studie heeft gehad, bleef de liefde voor ‘gave dingen op het internet maken’. Nu is hij webontwikkelaar bij Tesla.

“Ik wist eigenlijk vrij snel dat ik Artificial Intelligence wilde gaan studeren. Op een forum dat ik destijds regelmatig bezocht, las ik over iemand die deze studie deed. Vervolgens heb ik me er in verdiept. Informatica stond ook hoog op mijn lijstje, al wist ik dat het voor mij geen perfecte match was: te hardware technisch, waar AI een brede mix is. De balans van technische en minder technische vakken was perfect voor mij. 

“Wat ik met AI precies wilde wist ik niet gelijk; voor mij telde vooral dat ik enthousiast werd van de studie. Al geef ik toe dat het een fijne gedachte was dat de baankansen voor AI toen al hoog werden ingeschat. Ik droomde wel eens van een baan bij Google, maar heb daar nooit iets op uitgedaan.

“Van de vakken waarbij we veel moesten programmeren heb ik veel plezier gehad. Programmeren lag me goed en had ik ook al ervaring mee. Achteraf hecht ik ook veel waarde aan de ‘droge’ vakken zoals logica en wiskunde. Die hebben geholpen om een goede basis te leggen, die je vervolgens in veel andere vakken goed kunt gebruiken.

“Mijn studietijd heb ik als heel fijn ervaren. Het was voor mij als groentje uit de Achterhoek wel even wennen in de grote stad, maar je integreert hier snel. Mij hielp het enorm om bij de studentenvolleybalvereniging SVU te gaan.

“Nadat ik mijn master had afgerond merkte ik dat ik het nog steeds leuk vond om gave dingen op het internet te maken. Ik had namelijk veel bijbaantjes gehad als webdeveloper. Dat dit strikt technisch gezien niet direct met mijn opleiding te maken heeft, vond ik geen probleem. Ik vond snel een baan bij een webdevelopmentbureau.  

“Nu werk ik bij Tesla als fullstack developer aan de website. Ik werk vooral aan de publiek toegankelijke site. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het deel waar je auto’s configureert en koopt. Daarnaast werk ik aan interne systemen. Primair zijn wij er om de Europese tak te ondersteunen, maar wij fungeren binnen het globale bedrijf als een flexibel team dat veel systemen kent en kan helpen waar nodig. Zo enthousiast als ik toentertijd werd van mijn opleiding, zo heb ik dat nu met het werken voor Tesla. Het bedrijf opereert op het snijvlak van drie dingen die mij aan het hart gaan: IT, duurzaamheid en mooie auto’s.

“Het is misschien een cliché, maar buitenlandervaring kan ik iedereen aanraden. In mijn tijd was dit vanuit AI en Exacte Wetenschappen helemaal niet gebruikelijk, maar met het Erasmusprogramma kun je snel en makkelijk een (half) jaar naar het buitenland. Simpelweg een kijkje in de wereld buiten Nederland verbreedt je horizon enorm.

“Daarnaast is het wat studiekeuze betreft heel belangrijk dat je écht enthousiast wordt van het curriculum. Dat zorgt ervoor dat je altijd tijd maakt voor je studie, naast al die andere activiteiten die je hebt.”

Terug

Koen Pasman

“Het is misschien een cliché, maar buitenlandervaring kan ik iedereen aanraden. Het verbreedt je horizon.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam