Bij de VU Amsterdam is een master Theologie en Religie net zoveel gericht op de praktijk als theorie. Voor John was dit ideaal. Hij zocht namelijk naar een toepassing van zijn achtergrond in de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten, in zijn geboortestad Jeruzalem. “We kregen echte scenario’s om aan te werken. Je zit bijvoorbeeld in de gemeenteraad van Amsterdam en ontvangt meldingen van lokale spanning tussen twee religieuze groepen – hoe ga je hiermee om?”
De ideale stage
John heeft een stage gelopen bij het ‘Rossing Center for Education and Dialogue’, als onderdeel van zijn masteropleiding. Dit is een interreligieuze, non-profit organisatie in Jeruzalem. Zijn stage begon in februari 2020, maar door het coronavirus kon hij niet terug komen naar Amsterdam. Hij heeft daarom zijn opleiding online afgerond tijdens zijn stage in Jeruzalem. Het bleek een geluk bij een ongeluk. Hij kreeg namelijk een baan aangeboden bij het Rossing Center. “De stage bood niet alleen een mooie ervaring, maar leverde ook een baan op. Wat ook fijn is aan de masteropleiding, is de mogelijkheid om een netwerk te bouwen: ik heb veel mensen ontmoet op diverse conferenties, en deze connecties zijn nu al erg nuttig geweest."
Mensen samenbrengen
Zijn carrière omvat alles van het creëren van online communicatie tot het bij elkaar brengen van studenten met verschillende religies. En van het schrijven van rapporten en subsidies aan de fondsenkant, tot het ontwikkelen van materialen en methodologieën voor andere interreligieuze groepen. John vertelt over een paar projecten waar hij nu aan werkt: “We brengen universitaire studenten in groepen bijeen om verschillende geschriften te discussiëren – zoals de Hebreeuwse Bijbel, het Nieuwe Testament en de Koran. Samen creëren we dialoog over specifieke onderwerpen door het lezen van geschriften en deze te interpreteren in de context van vandaag.”
“Verder hebben we met ongeveer 900 schoolkinderen (10-13 jaar), die naar Israëlische en Palestijnse scholen gaan, samengewerkt. In het schoolsysteem zijn deze groepen erg van elkaar gescheiden, dus het is vaak de eerste keer dat deze kinderen met elkaar in contact komen. Wij organiseren vier ontmoetingen, zodat ze elkaar leren kennen en kunnen leren van elkaars tradities. Het doel is om racisme en xenofobie op een jonge leeftijd tegen te gaan.”
Het creëren van sociale veranderingen
In de geschiedenis is elke vorm van religie vaak ingezet om mensen te verdelen en conflicten te veroorzaken. Maar als wereldbevolking is de samenleving nog steeds erg religieus. Dat is iets wat mensen verbindt. “Het is belangrijk dat de positieve verhalen ook gehoord worden. “Of je nu joods, moslim, christen, hindoe, boeddhist, atheïst bent of een andere overtuiging hebt, het blijft belangrijk om naar elkaar te luisteren. Het begrijpen wat ons verbindt, in plaats van wat ons verdeelt, is de eerste stap naar een zinvolle verandering in de samenleving.”