Sinds 2023 is hij daar hoogleraar Politieke epistemologie en geeft hij mede leiding aan het Center for Research Integrity and Open Science, een samenwerking tussen VU en AUMC. Tussen 2019 en 2023 was hij een dag per week bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij van de Rijksuniversiteit Groningen. De afgelopen drie jaren was hij lid van het NWO SGW-Domeinbestuur. En tussen 2017 en 2022 was hij eerst lid en daarna voorzitter van De Jonge Academie van de KNAW.
Zijn onderzoek draait om de vraag hoe democratieën slimmer kunnen worden, maar ook hoe dat mis kan gaan. “De afgelopen jaren ben ik steeds meer interdisciplinair gaan werken door mezelf, behalve in filosofische literatuur, ook te verdiepen in politicologisch en communicatiewetenschappelijk onderzoek en daarnaast samen te werken met collega’s uit andere disciplines. Ik weet zodoende uit eigen ervaring hoe waardevol samenwerking binnen de sociale en geesteswetenschappen kan zijn,” aldus De Ridder. “Maar,” zegt hij er direct bij, "goed interdisciplinair onderzoek kun je alleen doen vanuit een stevige verankering in je eigen discipline. Dat is ook het uitgangspunt voor mijn visie op het onderzoek in onze nieuwe faculteit: samenwerken waar dat vruchtbaar is maar niet als doel op zich.” Verder wil hij zich sterk maken voor een gezonde, integere, veilige en open onderzoekscultuur.
“Jeroen houdt van lekker eten koken, maar nog meer van het opeten.”
De Ridder is ervan overtuigd dat de sociale en geesteswetenschappen hard nodig zijn:
“We moeten trots zijn op onze expertise en die volop uitdragen. De grootste uitdagingen van deze tijd schreeuwen om geesteswetenschappelijke en sociaalwetenschappelijke inzichten in geschiedenis, cultuur, gedrag, politiek, religie en maatschappij.”