Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Jan Willem Hengeveld

Jan Willem Hengeveld (30) is afgestudeerd in 2016, en werkt als leraar in het basisonderwijs en als beleidsmaker bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Waarom koos je voor de opleiding?

„Toen ik net voor de klas stond, werd ik actief bij de Groene Golf, de actiegroep voor en door jonge docenten van de Algemene Onderwijsbond. Ik ging in gesprek met politici, beleidsmedewerkers en jong onderwijspersoneel, en werd zó enthousiast van de wereld buiten het klaslokaal dat ik besloot verder te studeren. Mijn bachelor, een combinatie van Onderwijskunde en de Pabo, ging over het ‘wat’ en ‘hoe’. Ik wilde meer weten over de maatschappelijke kant van het onderwijs, het ‘waarom’ en ‘waartoe’, en leren over onderwijsbeleid. De master Onderwijs en Innovatie was wat ik zocht!"

Je liep stage bij het Ministerie van OCW. Je bent er gebleven?

„Na die stage werd me een baan aangeboden omdat het waardevol is iemand in huis te hebben die deel uitmaakt van het onderwijsveld, maar ook kan uitzoomen naar het landelijke perspectief. Maar ik ben ook maar n=1 dus ik organiseer vooral de verbinding tussen het onderwijsveld en onderwijsbeleid. Ik probeer zoveel mogelijk leraren naar OCW toe te brengen om hen te betrekken bij het beleid, en ook zoveel mogelijk beleidsmedewerkers het veld in te sturen om te zien hoe het er in de praktijk aan toegaat."

Je staat ook nog voor de klas. Wat vind je zo leuk aan lesgeven?

„In de klas vind je de maatschappij in het klein. Als leraar ben ik er om de kinderen te helpen hoe ze met elkaar en met bepaalde dingen om kunnen gaan, en wat ze van elkaar kunnen leren. Ik vind het leuk om dingen over te dragen en steeds weer de juiste manier te zoeken om ze ergens verder in te helpen."

Zijn er dingen die volgens jou anders moeten op onderwijsgebied?

„Ikzelf ervaar dat niet zo. Maar op de school waar ik lesgeef is er bijvoorbeeld geen lerarentekort. Wat ik schrijnend vind, is dat het tekort niet evenwichtig verspreid is over het land. Leraren kiezen minder snel voor scholen in wijken waar problemen spelen. Terwijl juist de kinderen die het hardst goed onderwijs nodig hebben, over de minste leraren beschikken."

In deze coronatijd worden leerachterstanden van kansarme kinderen groter. Wordt daar op het ministerie over gesproken?

„Jazeker. Vanaf dit schooljaar kan elke school een subsidie aanvragen voor kinderen die door corona of andere omstandigheden vertraging oplopen. Zo kun je voor een deel van je leerlingen de schooldag verlengen of extra mensen in huis halen die onder schooltijd kinderen verder helpen. Maar: daar heb je natuurlijk wel leraren voor nodig. Dat is wel de grootste zorg momenteel: hoe gaan we om met het lerarentekort, en hoe zorgen we ervoor dat juist de kinderen die het hardst goede leraren nodig hebben ook goed onderwijs krijgen?"

Wat drijft jou, als leraar en als beleidsmaker?

„Ik doe niets liever dan me vastbijten in mogelijkheden tot verbetering. Op school probeer ik een kind dat ergens moeite mee heeft een jaar lang verder te helpen. Bij OCW voorzie ik de olietanker die het ministerie is steeds van wat brandstof om vooruit te komen."

Lees het complete interview in VU Magazine.

Jan Willem Hengeveld

Waar heeft de studie Pedagogische Wetenschappen ons gebracht?

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam