Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ilse Houtenbos, Pharmacovigilance Associate

Alumna Farmaceutische Wetenschappen
Ilse Houtenbos studeerde in 2012 af en werkt momenteel als Pharmacovigilance Associate bij biofarmaceutisch bedrijf AbbVie. In deze functie analyseert zij meldingen rondom medicijngebruik om zo een hoog kwalitatief veiligheidsprofiel van medicijnen te waarborgen. Daarnaast is ze gespecialiseerd in de strenge wet- en regelgeving rondom het verzamelen en melden van veiligheidsinformatie en zorgt ze dat AbbVie zich hieraan houdt.

“Het was voor mij vrij snel duidelijk dat ik Farmaceutische Wetenschappen wilde gaan doen na de middelbare school. Naast dat ik scheikunde een leuk vak vond, wilde ik heel graag nieuwe medicatie ontwikkelen en op deze manier iets betekenen voor de maatschappij. De diepere achtergrond uit mijn studie over wat een medicijn doet in het menselijk lichaam, helpt mij het werkingsmechanisme van de medicatie (van AbbVie) te begrijpen. Door de medische vakken heb ik meer kennis over de indicaties die we behandelen en kan ik de kwaliteit van de meldingen verhogen.”

“Medicijnen zonder bijwerkingen bestaan niet. Het is daarom heel belangrijk om de werking, veiligheid, en effectiviteit zo goed mogelijk in kaart te brengen. Door het veiligheidsprofiel te bewaken kunnen we bijdragen aan veilig medicatiegebruik. Als pharmacovigilance associate analyseer ik meldingen rondom medicijngebruik en meld ik deze zonodig bij de daarvoor verantwoordelijke instanties. Dit doe ik voor zowel medicatie die reeds goedgekeurd is voor de markt, als medicatie die nog wordt ontwikkeld. Ik zorg ervoor dat de kwaliteit van de meldingen hoog is en dat de informatie zo volledig mogelijk is. Indien nodig, vraag ik aanvullende informatie op bij artsen. De meldingen worden verzameld en relevante uitkomsten worden hieruit gehaald om bijvoorbeeld de bijsluiter te updaten.”

“AbbVie richt zich op moeilijk te behandelen ziekten met innovatieve geneesmiddelen en  hiermee mensen helpen fit te zijn voor werk en privéleven. Medicatie heeft veel invloed op het leven van de patient. Medicatie zonder bijwerkingen is niet mogelijk, maar we kunnen wel zo goed mogelijk informatie verschaffen. Als pharmacovigilance associate waarborg ik onder andere een hoog kwalitatief veiligheidsprofiel. Door arts en patient zo goed mogelijk te informeren over de veiligheid en effectiviteit van geneesmiddelen, verbeteren we de veiligheid en uiteindelijk de kwaliteit van leven van de patiënt.”

“Ik zou aankomende studenten willen meegeven dat de studie veel contacturen kent, voor theorie en praktijkvakken. Die combinatie vond ik erg interessant. Ik kwam er tijdens de studie achter hoe ongelooflijk veel er komt kijken bij het ontwikkelen van nieuwe medicatie en daardoor bleek de studie breder dan ik in eerste instantie dacht. Door de variatie binnen de studie zijn er veel mogelijkheden om verschillende routes te kiezen tijdens, maar ook na de studie."

Ilse Houtenbos

“Medicatie zonder bijwerkingen is niet mogelijk, maar we kunnen wel zo goed mogelijk informatie verschaffen.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam