Ook onderzoekt hoogleraar Slingenberg hoe het domein van het migratierecht zich verhoudt tot andere rechtsgebieden, zoals sociaal recht, bestuursrecht en constitutioneel recht en welke theoretische noties in het recht relevant zijn voor de rechtspositie van territoriaal aanwezige migranten (bijvoorbeeld kwetsbaarheid, deservingness, non-domination, (sociaal) lidmaatschap).
Prof. mr. Lieneke Slingenberg: "Waar ik me tot op heden mee bezig heb gehouden in mijn onderzoek is niet zozeer het recht op toelating of bescherming tegen uitzetting van migranten, maar de behandeling van migranten die zich binnen of aan de grens van Europa bevinden. Je kan dan denken aan hun recht op huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, werk, bijstand en opvang. Het onthouden of juist verschaffen van dat soort voorzieningen wordt door staten gebruikt als instrument voor migratiecontrole."
In haar huidige onderzoeksproject (2019-2023), gefinancierd door NWO, onderzoekt zij de (gebrekkige) nationale, Europese en internationale regulering van ruimtelijke beperkingen die aan vluchtelingen en (afgewezen) asielzoekers worden opgelegd, in het licht van het mensenrechtenrecht en het theoretische concept van vrijheid.