De Afdeling Kunst & Cultuur, Geschiedenis en Oudheid herbergt een internationaal team van 110 onderzoekers en docenten met een gedeelde ambitie in het onderwijzen en ontwikkelen van wetenschap in deze vakgebieden. Burgers is naast afdelingshoofd ook hoogleraar in de afdeling. Zijn leerstoel betreft de geschiedenis en het erfgoed van culturele landschappen en stedelijke omgevingen. Zijn onderwijs-, onderzoek- en valorisatieactiviteiten begeven zich op het grensvlak van de archeologie, geschiedenis en de manier waarop we tegenwoordig het verleden een plaats geven in de ruimtelijke ordening. Hij heeft zich daarbij gespecialiseerd in Italië en de Mediterrane wereld. Zo is hij in Zuid-Italië wetenschappelijk directeur van het archeologisch landschapspark Muro Tenente, wat onderdeel is van het Unesco werelderfgoed van de Via Appia. Samen met Italiaanse collega’s, overheden en burgers richt hij dat park in en brengt hij het tot leven.
Carrière
Voordat hij afdelingshoofd werd, was hij directeur van CLUE+, het VU-onderzoeksinstituut voor Cultuur, Cognitie, Geschiedenis en Erfgoed (2015-2023), directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (2012-2013) en hoofd van de afdelingen Erfgoedstudies van hetzelfde instituut (2006-2013). Het grootste deel van zijn academische carrière heeft Burgers zich beziggehouden met stedelijke en rurale landschapsstudies en erfgoedontwerp (zowel conceptueel als toegepast). Onlangs heeft hij een prestigieuze EU-subsidie van 4 miljoen euro (Marie Curie) ontvangen om een internationaal trainingsnetwerk te leiden, dat een interdiscplinaire groep onderzoekers samenbrengt met 25 academische, publieke en private partners om 15 PhD-onderzoekers in heel Europa aan het werk te zetten, die allemaal werken aan erfgoed en ruimtelijk ontwerp. Burgers heeft een uitgebreid (inter-)nationaal netwerk opgebouwd van onderzoekers en belanghebbenden uit verschillende disciplines en sectoren, en pleit sterk voor een beleid van maatschappelijke verankering als belangrijkste strategie voor erfgoed- en ontwerpstudies.
Loopbaan bij de VU
In 1992 is hij aan de VU begonnen met een promotieonderzoek op een archeologisch landschappelijk onderwerp in Zuid-Italië afgerond in 1998. Vanaf 1994 heeft hij dat mogen combineren met een parttime baan als UD Mediterrane Archeologie aan de VU. Destijds is hij begonnen met een serie van opgravingen en systematisch landschapsonderzoek (surveys) in de zuiditaliaanse regio Salento, in navolging van het veldwerk dat zijn collega’s Boersma en Yntema hier eerder hebben opgezet. Dat veldwerk is uitgegroeid tot een internationaal erkend en langlopend regionaal project. Een van de opgravingsplekken heeft hij daarbij vanuit de VU omgevormd tot landschapspark. Het park is in 2024 verklaard tot onderdeel van het Unesco Werelderfgoed van de Via Appia.
Wat hoop je bij te dragen aan de nieuwe faculteit?
“Ik wil graag bruggen bouwen tussen de Geesteswetenschappen en de andere wetenschapsgebieden. Mijn onderzoek, onderwijs en bestuurlijke inzet definieer ik in termen van maatschappelijke opgaves en impact, omtrent inclusiviteit, sociaal-economische gelijkheid en duurzaamheid; om dit te bereiken is een disciplinaire aanpak te beperkt en is een inter- of transdisciplinaire benadering noodzakelijk. Erfgoed, geschiedenis, cultuur en in bredere zin de Geesteswetenschappen zijn daarbij mijn studievelden, maar altijd in nauwe samenhang met andere wetenschapsgebieden en disciplines. Het bouwen van bruggen daartussen zie ik als noodzakelijke voorwaarde voor een verantwoorde aanpak van maatschappelijke opgaves. De nieuwe faculteit biedt daarvoor uitgelezen mogelijkheden.”