Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Fardau Procee

Senior beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken
Wat op het wereldtoneel gebeurt, is direct van invloed op de werkdag van Friezin Fardau Procee. Ze is senior beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken, met Ethiopië en Zuid-Soedan als aandachtsgebieden. Op het eerste gezicht lijken er weinig raakvlakken met haar bachelor Religie en Levensbeschouwing. Maar deze studie heeft haar kijk op de wereld verbreed en verrijkt, wat enorm waardevol is in haar dagelijkse werk.

Het conflict in Ethiopië laait op, waardoor Fardaus werkdagen nog drukker zijn dan gewoonlijk. Last minute vergaderingen met hoge ambtenaren en de minister, memo’s uitwerken en Kamervragen beantwoorden, het heeft de hoogste prioriteit. Fardaus werkgebied staat vaker in de schijnwerpers. Dan ziet ze ’s avonds op het journaal waar ze die dag mee bezig is geweest. 

Loopbaan als avonturenroman

Fardau haalde haar bachelor Internationale Betrekkingen in 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen, een jaar later gevolgd door haar master IB aan de UvA. Ze zag ruimte voor nóg een studie en combineerde IB met de bachelor Religie en Levensbeschouwing aan de VU, met de focus op de islam. Fardau: “In Nederland is religie voor velen niet belangrijk. Voor 86% van de wereldbevolking is dat wel zo. Ik ben christelijk opgevoed maar niet heel praktiserend. Op de een of andere manier interesseert religie als levensbeschouwing en zingeving me enorm. Vooral de islam, want dat was voor mij als Friezin uit een Fries dorpje een andere wereld. Het staat vaak negatief in de berichtgeving, terwijl het een mooie godsdienst is.” 

Fardaus loopbaan leest als een avonturenroman: ze liep stage en werkte voor de VN in New York, was een jaar in Brussel voor de EU, werkte bij Buitenlandse Zaken totdat ze voor 3,5 jaar haar standplaats had in Oost-Jeruzalem als external relations and projects officer voor de UNRWA. Tussendoor stond ze op de PvdA-lijst voor de Europese verkiezingen in 2019. En Fardau werkt momenteel niet alleen bij BZ, ze doceert ook aan de UvA het vak Political and Economic Development of the Netherlands and the EU aan Amerikaanse studenten. 

Vertrouwen winnen door interesse in religie

“Die tijd in Oost-Jeruzalem voelde als een cadeautje. Ik droeg eraan bij dat de Palestijnse vluchtelingen niet vergeten werden,” vertelt Fardau. “Door mijn kennis van de islam kon ik dit werk beter doen. Als je internationaal actief bent en het vertrouwen van mensen wil winnen, maakt het zoveel verschil als je oprechte interesse hebt voor hun religie en cultuur.”

In die periode, 2015, zag Fardau hoe Europa vluchtelingen wilde tegenhouden. De regio kon ze wel opvangen. Dit debat stoorde haar: “De regio had al vele miljoenen opgevangen. Ik zat in de hotspot en dacht, waar wil je ze neerzetten? Daarom heb ik meegedaan aan de Europese Verkiezingen. Ik wil opkomen voor democratie en rechtsstaat en nuance brengen in het debat over migratie.”

Van atheïsten tot diep-religieuzen

De VU-studie vindt Fardau haar interessantste: “Ik heb toen een abstract intellectueel vermogen ontwikkeld; diep reflecteren zonder te oordelen. Samen met atheïsten tot diep-religieuzen. Ga met verschillende mensen om, is mijn tip. Toon interesse. Vraag mensen met een interessante baan of je een keer mag praten of meelopen, omdat je erachter wil komen of dat werk bij je past. Zo bouw je een netwerk op en maak je meer overwogen een keuze die impact heeft op de rest van je leven.”

Fotografie: Wouter Zaalberg

“Het maakt zoveel verschil als je oprechte interesse hebt voor de religie van de ander.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam