De faculteiten van de VU hebben elk hun eigen invulling gegeven aan de uitvoering van het Kwaliteitsplan Onderwijs VU, afgestemd op hun specifieke context.
Juniordocenten
Zo hebben een aantal faculteiten vooral gekozen voor het inzetten van juniordocenten in het onderwijs. Deze pas afgestudeerden brengen frisse energie en enthousiasme mee om les te geven en het onderwijs te vernieuwen, terwijl ze nauw in contact staan met studenten die net aan hun studie beginnen. Vooral de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen en de Bètafaculteit hebben voor deze inzet van middelen gekozen. Door goede begeleiding van deze groep, door bijvoorbeeld het juniordocentenprogramma, heeft het onderwijs extra kunnen profiteren. In het juniordocentenprogramma behaalden deze juniordocenten hun BKO, terwijl ze actief kennis en ervaringen uitwisselden en onderwijsinnovaties met elkaar deelden.
Activerend Blended Onderwijs en Interdisciplinair Onderwijs
Een aantal faculteiten hebben juist de nadruk gelegd op het direct stimuleren van onderwijsinnovatie met het oog op het versterken van activerend blended onderwijs en ontwikkeling van leerlijnen. Met name de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW), Faculteit der Geneeskunde, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de School of Business and Economics (SBE) hebben hier op ingezet.
Zo heeft FSW ervoor gekozen om veel middelen te investeren in het vernieuwen van hun Bachelor- en Masterprogramma’s, waarbij interdisciplinariteit centraal staat. Zo volgen studenten van alle opleidingen binnen de faculteit een aantal gezamenlijke cursussen. Daarnaast is er transdisciplinair onderwijs ontwikkeld, waarbij studenten samenwerken met externe stakeholders. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe lijn Professional Anthropology, die de aansluiting op de arbeidsmarkt versterkt. Bovendien zijn veel opleidingen overgestapt op het gebruik van de programmeertaal R, om beter aan te sluiten bij de eisen van professionele wetenschapsbeoefening.
Daarnaast heeft de faculteit, net als SBE, een groep van activerend blended onderwijs-specialisten aangesteld die direct docenten ondersteunen. Tevens is een innovatiefonds opgezet waarmee docenten financiering kunnen aanvragen voor hun innovatieve ideeën. Zo zijn er bij de FSW bijvoorbeeld educatieve games ontwikkeld, soms ondersteund door een app. Een andere interessante innovatie was de ontwikkeling van avatars om communicatievaardigheden te oefenen. Ook bij ACTA en SBE zijn middelen gebruikt om het curriculum sterk te vernieuwen. Zo is bij ACTA het curriculum veel meer competentiegericht ingevuld en is Team Based Learning ingevoerd als invulling van activerend blended onderwijs. Bij SBE is het curriculum voor Bedrijfskunde onder handen genomen.
Tekst gaat verder onder de projectencarrousel.