Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Facultaire projecten Kwaliteitsplan

Met de Kwaliteitsgelden hebben de faculteiten en opleidingen van de VU in de periode 2019 tot en met 2024 een groot aantal projecten uitgevoerd. Op deze pagina beschrijven we een selectie van de projecten.

De faculteiten van de VU hebben elk hun eigen invulling gegeven aan de uitvoering van het Kwaliteitsplan Onderwijs VU, afgestemd op hun specifieke context.  

Juniordocenten
Zo hebben een aantal faculteiten vooral gekozen voor het inzetten van juniordocenten in het onderwijs. Deze pas afgestudeerden brengen frisse energie en enthousiasme mee om les te geven en het onderwijs te vernieuwen, terwijl ze nauw in contact staan met studenten die net aan hun studie beginnen. Vooral de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen en de Bètafaculteit hebben voor deze inzet van middelen gekozen. Door goede begeleiding van deze groep, door bijvoorbeeld het juniordocentenprogramma, heeft het onderwijs extra kunnen profiteren. In het juniordocentenprogramma behaalden deze juniordocenten hun BKO, terwijl ze actief kennis en ervaringen uitwisselden en onderwijsinnovaties met elkaar deelden.  

Activerend Blended Onderwijs en Interdisciplinair Onderwijs
Een aantal faculteiten hebben juist de nadruk gelegd op het direct stimuleren van onderwijsinnovatie met het oog op het versterken van activerend blended onderwijs en ontwikkeling van leerlijnen. Met name de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW), Faculteit der Geneeskunde, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de School of Business and Economics (SBE) hebben hier op ingezet. 

Zo heeft FSW ervoor gekozen om veel middelen te investeren in het vernieuwen van hun Bachelor- en Masterprogramma’s, waarbij interdisciplinariteit centraal staat. Zo volgen studenten van alle opleidingen binnen de faculteit een aantal gezamenlijke cursussen.  Daarnaast is er transdisciplinair onderwijs ontwikkeld, waarbij studenten samenwerken met externe stakeholders. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe lijn Professional Anthropology, die de aansluiting op de arbeidsmarkt versterkt. Bovendien zijn veel opleidingen overgestapt op het gebruik van de programmeertaal R, om beter aan te sluiten bij de eisen van professionele wetenschapsbeoefening.  

Daarnaast heeft de faculteit, net als SBE, een groep van activerend blended onderwijs-specialisten aangesteld die direct docenten ondersteunen. Tevens is een innovatiefonds opgezet waarmee docenten financiering kunnen aanvragen voor hun innovatieve ideeën. Zo zijn er bij de FSW bijvoorbeeld educatieve games ontwikkeld, soms ondersteund door een app. Een andere interessante innovatie was de ontwikkeling van avatars om communicatievaardigheden te oefenen. Ook bij ACTA en SBE zijn middelen gebruikt om het curriculum sterk te vernieuwen. Zo is bij ACTA het curriculum veel meer competentiegericht ingevuld en is Team Based Learning ingevoerd als invulling van activerend blended onderwijs. Bij SBE is het curriculum voor Bedrijfskunde onder handen genomen.

Tekst gaat verder onder de projectencarrousel.

Alle projecten binnen het Kwaliteitsplan VU

Bij de Faculteit der Geneeskunde zijn ook middelen gegaan naar innovatieprojecten, onder andere met innovatiesubsidies. Daarin stond centraal dat docenten samen met studenten voorstellen in konden dienen. Het SpringLab programma, dat in 2024 de Nationale Onderwijspremie ontving, is daar bijvoorbeeld mee uitgebouwd. Het is een initiatief waarbij studenten onderwijs maken voor medestudenten als aanvulling op het bestaande curriculum. Een ander initiatief dat is opgeschaald is de Studentenpoli, waarbij studenten in kleine groepen werken met echte patiënten tijdens hun coschappen (praktijkstage). Het geeft studenten meer verantwoordelijkheid en bereidt hen voor op de toekomstige rol als arts. Er zijn verschillende poli's opgezet, waaronder een farmacologiepoli, nazorgpoli en ouderengeneeskunde poli.  

Tot slot is de #Zouikwatzeggen-app ook een interessant project dat zeker het vermelden waard is. Hiermee worden drempels verlaagd binnen de opleiding om het gesprek te starten over sociale veiligheid op de werkvloer. 

Studentbetrokkenheid en talentontwikkeling
Rondom het thema Talentontwikkeling van studenten zijn ook meerder projecten door de faculteiten uitgevoerd. Hierbij zijn combinaties gemaakt van het versterken van mentoren en tutorenlijnen met aanvullende initiatieven. Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van de leerlijn Persoonlijke en Professionele Identiteit (PPI) bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, waarbij studenten op een intensieve en innovatieve manier worden uitgedaagd om na te denken over hun persoonlijke en professionele doelen. Bij ACTA is in dit verband een professionaliseringsleerlijn ontwikkeld die van het eerste jaar van de bacheloropleiding tot en met de Masterfase doorloopt. Studenten worden hiermee beter voorbereid op hun beroep. De lijn is flexibel ingericht zodat studenten zich op eigen initiatief ook kunnen verdiepen in thema’s zoals leiderschap, inclusiviteit, diversiteit, mixed classroom en meer.  

Naast curriculumvernieuwingen om studenten beter voor te bereiden op hun beroep zijn ook bij alle faculteiten Career Services ingericht. Deze centra bieden de studenten plekken, tools (zoals vragenlijsten) en begeleiding om hun specifieke interesses te verkennen en na te denken over hun toekomstige loopbaan.  

Ten slotte hebben veel faculteiten ook de studentbetrokkenheid versterkt door actief de participatie in medezeggenschapsorganen, zoals de Opleidingscommissies, te stimuleren.

Facultaire opbrengsten Kwaliteitsplan VU

Silvester Draaijer (VU Onderwijswerkplaats), Isabella van Ophem (Programma manager Kwaliteitsplan VU), Sylvia Vink (onderwijsdirecteur Faculteit der Sociale Wetenschappen) en Pauline Arnold (Innovatiemanager Faculteit der Geneeskunde) in gesprek over de facultaire opbrengsten van het Kwaliteitsplan VU. 

Meer informatie en contact

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Isabella van Ophem via i.m.m.j.van.ophem@vu.nl

Of bel Isabella van Ophem op telefoonnummer +31 20 598 85488

Contactpersoon

  • Isabella van Ophem
  • Programmamanager Kwaliteitsplan Onderwijs VU
Portretfoto van Isabella van Ophem

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam