Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Erik Valent, Wetenschapper bij SkylineDx

Alumnus Gezondheid en Leven
Erik Valent studeerde in 2009 af, volgde daarna de master Cardiovascular Research en promoveerde aan de afdeling Fysiologie van het VUmc. Na zijn vierjarige promotieonderzoek kwam hij terecht bij SkylineDx, een biotechbedrijf in Rotterdam. Hier werkt hij momenteel als wetenschapper en projectmanager.

“Gezondheid en Leven is een brede studie die raakvlakken heeft met Biomedische Wetenschappen en Gezondheidswetenschappen. Het is eigenlijk een combinatie van beide. Het biomedische deel is de lab-kant, dus pipetteren in het lab en detailonderzoek naar mechanismen. Gezondheidswetenschappen richt zich meer op de mens. Hoe bijvoorbeeld infectieziektes verspreiden of hoe het zit met voeding en obesitas. Bij Gezondheid en Leven krijg je dus aspecten van beide studies. Het voordeel van deze bachelor is dat je een weloverwogen keuze kunt maken over welke kant je op wil gaan. Ik heb uiteindelijk voor de meer biomedische kant gekozen.”

“SkylineDx is een diagnostisch biotechbedrijf in Rotterdam met een team van 40 man en een laboratorium in zowel Rotterdam als San Diego. Wij ontdekken en valideren diagnostische testen en op dit moment hebben we twee diagnostische testen op de markt. We richten ons vooral op de oncologie, dus testen op het gebied van kanker. Maar we zijn ons ook daarbuiten aan het ontwikkelen. We hebben bijvoorbeeld een test voor multipel myeloom, de ziekte van Kahler gemaakt. Dat is plasmacelkanker en treft een kleine 1500 nieuwe patiënten per jaar in Nederland. Wij keken in de genen van deze patiënten naar een bepaalde “streepjescode” die agressiviteit van de kanker kan voorspellen in een standaard of een hoger risico groep. De arts kan op hand van de testuitslagen een gerichte behandeling aanraden.”

“Er zijn voor deze ziekte ongeveer twintig medicijnen op de markt en de patiënten zijn heel verschillend. Tot nu toe wordt er tamelijk random begonnen met een bepaald medicijn. Maar als we weten dat patiënt A baat had bij medicijn X en we vinden in de toekomst een patiënt met een soortgelijk profiel, dan kunnen we die persoon hetzelfde medicijn aanraden. Het is natuurlijk ideaal als je direct met de meest geschikte behandeling kan beginnen. Daar zijn wij nu mee bezig samen met vier andere internationale partijen. Ik ben hiervan projectmanager, dus aan mij de taak om dit project te coördineren.”

“Als projectmanager moet je veel kennis hebben van de ziekten en het menselijk lichaam, dat is een directe toepassing van wat ik heb geleerd bij Gezondheid & Leven. Tijdens deze studie leer je ook heel veel academische vaardigheden. Je moet kunnen presenteren, informatie bewerken om tot een bepaalde boodschap te komen en je moet literatuur kunnen lezen om daar de juiste conclusies uit trekken. Juist die brede academische vaardigheden pas ik nu nog dagelijks toe.”

Erik Valent

“De opgedane brede academische vaardigheden pas ik nog dagelijks toe.”

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam