Wat was het belangrijkste doel van jouw project?
Het belangrijkste doel was om met de Kwaliteitsmiddelen digitale leermaterialen goedkoper, gemakkelijker en beter toegankelijk te krijgen voor studenten en docenten van de VU. Initieel brachten we het gebruik van commercieel beschikbaar leermateriaal in de leeromgeving en de eisen die docenten daaraan stellen in kaart. Al snel bleek dat de behoefte bij docenten meer gelegen was bij betere informatievoorziening over bijvoorbeeld auteursrecht, correct gebruik en beschikbaarheid van leermaterialen. Dit deed ons beseffen dat we het kwaliteitsstigma kunnen doorbreken en de voordelen van (open) leermaterialen kunnen aantonen door hun beschikbaarheid beter inzichtelijk te maken.
Welke concrete resultaten heb je bereikt met jouw project?
Dit project zorgt ervoor dat de VU voortdurend aandacht besteedt aan de kansen en mogelijkheden van het (her-)gebruik van (open) leermaterialen. Op dit moment resulteert dit, in aansluiting op het Open Science Programma, in een voor Nederland unieke online infrastructuur die het zoeken, vinden en gebruiken van (open) leermaterialen op verschillende manieren stimuleert. En waarbij, door een controlemechanisme, het aantal auteursrechtelijke overtredingen van het gebruik van (open) leermaterialen wordt verminderd, terwijl studenten gemakkelijker over het materiaal kunnen beschikken.
Wat vond je persoonlijk het mooiste of meest bijzondere moment tijdens dit project?
Hier moet ik even over nadenken… De inrichting van de afdeling Onderwijsondersteuning in 2022 door de universiteitsbibliotheek. Doordat de Universiteitsbibliotheek een van de initiatiefnemers was van het VU Centre for Teaching & Learning (waaronder de VU Onderwijswerkplaats) en door het vliegwieleffect van COVID-19 op deze samenwerking, beseften we binnen de Universiteitsbibliotheek dat er een specifiek team nodig is om het creëren, ordenen, opslaan en ontsluiten van (open) onderwijsleermateriaal te ondersteunen.
Hoe heeft dit project bijgedragen aan de verbetering van het onderwijs aan de VU?
Door de inrichting van, en de mogelijkheden die de online-infrastructuur biedt zijn er veel voordelen voor studenten:
- Er is betere toegang tot (open) leermaterialen;
- Hierdoor hebben studenten met minder financiële middelen ook kwalitatief goed leermateriaal tot hun beschikking;
- Er is duidelijkere informatievoorziening aan studenten.
Voor de organisatie zijn ook er voordelen:
- Er is meer bewustwording rondom (open) leermaterialen;
- De kosten worden verlaagd;
- Er is inzicht in het daadwerkelijke gebruik van (open) leermaterialen;
- Er is inzicht in de beschikbaarheid van (open) leermaterialen;
- Er zijn minder zorgen over inbreuk op auteursrechtelijk beschermd leermateriaal.